25.09.2007. / 13:41

Autor: Marko Dejanović

DOGOVOR S KARADŽIĆEM

Bush sudjelovao u dogovoru s Karadžićem?

Prema tvrdnjama srpskog Glasa Javnosti, s američke strane su na razgovorima u Ateni sudjelovala dvojica obavještajaca, bliski prijatelji tadašnjeg guvernera Teksasa a današnjeg predsjednika SAD-a Georgea Busha

Posrednik u pregovorima za Karadžićevu amnestiju u Ateni i Budimpešti bio je nepoznati Bugarin, blizak prijatelj Georga Busha mlađeg, javlja srpski Glas Javnosti.

Prema izvorima ovog lista, Karadžić je postigao dogovor s američkim vlastima kojim je bio siguran od pravosudnog progona uz uvjet da se sljedećih deset godina ne pojavljuje na političkoj sceni. Za sporazum, koji je dogovoren u Ateni i Budimpešti, nije znao nitko iz Srbije, pa čak ni Slobodan Milošević.

Na čelu delegacije Republike Srpske bio je Ilija Guzina, nekadašnji direktor Radiotelevezije RS na Palama, a u delagaciji je bio i Radovanov brat Luka Karadžić.

„Ja i pokojni Ilija Guzina smo 1995. godine u proleće išli na sastanak u Grčku sa Amerikancima, a veza je bio jedan Bugarin, koga lično poznajem. On je bio veliki prijatelj sa Džordžom Bušom, današnjim predsednikom SAD. Tada se u Grčkoj vodio razgovor da pokojni Ilija, u koga je Radovan imao bezgranično poverenje, i ja razgovaramo sa Radovanom da se dobrovoljno povuče iz politike i sa mesta predsednika Republike Srpske, a za uzvrat da će se optužnica, koja je podignuta još 1993. godine, povući“, kazao je brat odbjeglog ratnog zločinca.

S američke strane su na razgovorima u Ateni sudjelovala dvojica obavještajaca, bliski prijatelji tadašnjeg guvernera Teksasa a današnjeg predsjednika SAD-a. Tom sastanku navodno je prisustvovao i jedan britanski predstavnik čija je uloga bila da posreduje između Karadžićevih delegata i Amerikanaca.

Nekoliko mjeseci kasnije ponovo su vođeni razgovori, ovaj put u Budimpešti. Tamo je prema Glasu Javnosti i službeno stavljen paraf na dogovor s Radovanom Karadžićem.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika