02.10.2007. / 18:52

Autor: Marijana Zrinjski

MINISTARSTVO ZNANOSTI PROTIV LATINA

"Posljednja Latinica je tendenciozna i neprofesionalna"

Državni tajnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa zatražili su odgovornost i javnu ispriku urednika Denisa Latina zbog sinoćnje emisije "Latinice - Kakvu školu želimo?" emitirane na HTV-u, koja je kako kažu, odrađena tendenciozno i potpuno neprofesionalno.

"Smatramo obveznim reagirati na neprofesionalno obrađenu emisiju o hrvatskom školstvu, prije svega u cilju istinita informiranja hrvatske javnosti, jer su emisijom bezočno i neargumentirano napadnuti strateški projekti kojim Hrvatska radikalno razvija cijeli sustav obrazovanja i izlazi iz postojećih okvira ukupne nerazvijenosti", kaže se u pismu glavnom ravnatelju HRT-a Vanji Sutliću, koje su potpisali državni tajnik za predškolski odgoj i osnovno obrazovanje Nevio Šetić, državni tajnik za srednje školstvo Želimir Janjić i državni tajnik za visoko obrazovanje Slobodan Uzelac. Kako navode, napadnuti su projekti poput HNOS-a, Bolonjskog procesa, Pedagoški standard, koji su pokrenuti nakon javnih rasprava i uz punu potporu ukupne hrvatske stručne javnosti.

"Da je emisija uređena, potvrđuje prije svega urednikov izbor gostiju", navodi se te primjećuje da urednik nije pozvao ni jednog od nekoliko stotina članova Povjerenstva za izradu HNOS-a, nikoga od znanstvenika s Instituta "Ivo Pilar", koji su vrjednovali eksperimentalno uvođenje HNOS-a, zatim ni jednog predstavnika resornog Ministarstva, niti bilo kojeg predstavnika ustanova koje realiziraju projekte. Umjesto toga, kako se dodaje, kao goste emisije pozvao je isključivo osobe aktivne u političkom životu opozicije, čime je, navodi se u pismu, svjesno planirana i dobivena iskrivljena slika o stanju spomenutih strateških projekata u hrvatskom obrazovanju.

"Ne pozvavši predstavnika Ministarstva ili bilo koje obrazovne institucije, urednik nije pružio priliku da se predstave korjenite promjene koje su u ovom mandatu učinjene u cjelokupnoj obrazovnoj vertikali, i koje su bile nužno potrebne budući da je obrazovanje bilo desetljećima marginalizirano", kaže se uz ino u pismu te podsjeća kako je HRT-u kao javnoj televiziji jedna od zakonskih obveza omogućiti nepristrano tretiranje pitanja od javnog interesa te omogućiti ravnopravno sučeljavanje različitih stajališta.

Vezane vijesti

Latinov povratak u Dnevnik

Latinov povratak u Dnevnik

Denis Latin vraća se u središnji Dnevnik. Godinu i pol od ukidanja njegove 'Latinice' i preseljenja na poslove 'osmišljavanja nove unutarnjopolitičke… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika