26.10.2007. / 09:07

Autor: Martina Čizmić

PELJEŠKI MOST

Čukle: "Hrvatska je nezakonito zatvorila more BiH"

"Razgraničenje na moru trebalo je biti regullirano sporazumom ekspertnih timova iz područja pomorskog prava, ali on nikad nije donesen", rekao je Čukle.

Bošnjački član bosanskohercegovačkog državnog Povjerenstva za granice Mugdim Čukle ocijenio je da je Hrvatska nezakonito zatvorila bosanskohercegovačko teritorijalno more ravnim crtama koje je bespravno naslijedila iz ugovora između bivše Jugoslavije i Italije zatvorivši time ulaz na područje Neuma.

Dodao je kako je to ključni razlog zbog kojeg BiH ne može pristati na gradnju mosta kopno - Pelješac prema sadašnjim planovima. "Pitanje visine mosta i razmaka nosivih stupova nije jedino pitanje neškodljivog prolaska. Bosanskohercegovačko teritorijalno more Hrvatska je nezakonito zatvorila", rekao je Čukle. Dodao je da je međunarodnim priznanjem BiH dobila status pomorske države.

"Razgraničenje na moru trebalo je biti regullirano sporazumom ekspertnih timova iz područja pomorskog prava, ali on nikad nije donesen", rekao je Čukle.

Hrvatski predsjednik državnog Povjerenstva BiH za granice Željko Obradović pak tvrdi da most kopno - Pelješac ne ugrožava terirotijalne vode BiH ni međudržavnu granicu između dvije zemlje. "Stručnjaci za pomorstvo i veze iz Hrvatske i BiH usuglasili su tehničke uvjete izgranje mosta za Pelješac. Visinu i razmak između potpornih stupova. Sve kako bi se osigurao neškodljiv pristup BiH otvorenom moru", rekao je Obradović.

Čukle tvrdi kako terirotijalno more BiH ne graniči s teritorijalnim morem Hrvatske nego s njenim nutarnjim teritorijalnim vodama. Zato, smatra Čukle, Hrvatska treba ukinuti ravnu crtu i otvoriti neškodljiv prolaz za BiH.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika