30.10.2007. / 20:21

Autor: Martina Čizmić

KOSOVO

Srbija unaprijed odbila novi plan za Kosovo

Cilj Berlinskog ugovora bila je uspostava dobrih odnosa dviju njemačkih država i on je jamčio priznavanje Istočne Njemačke.

Srbija će odmah odbaciti prijedlog predstavnika EU Wolfganga Ischingera prema kojem bi Srbija i Kosovo uredili svoje odnose kao dvije države, slično kao što su to napravile dvije njemačke države prema Berlinskom ugovoru iz 1972. godine, ukoliko joj takav prijedlog bude predstavljen u sljedećem krugu pregovora u Beču.

Cilj Berlinskog ugovora bila je uspostava dobrih odnosa dviju njemačkih država i on je jamčio priznavanje Istočne Njemačke.

Diplomatski krugovi odmah su ocijenili da ta usporedba nije odgovarajuća jer je u njemačkom primjeru bilo riječi o dvjema odvojenim državama dok je u kosovskom pitanju riječ o pokušaju da se "na silu podijeli jedna suverena država".

"U Rezoluciji 1244 nema nijednog slova o neovisnosti Pokrajine, kao što nema ni riječi o modelu koji je 1972. godine postojao između dviju njemačkih država. Samim tim, suglasno Rezoluciji 1244, to ne može uopće biti predmetom razgovora", rekao je srbijanski premijer Vojislav Koštunica.

Koštunica će voditi beogradske pregovarače na sastanku u Beču. Srbijanski premijer rekao je da će Srbija inzistirati na tome da se jasno definira pregovarački proces u okviru Rezolucije 1244. To znači da se mora poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da se mora garantirati autonomija za albansku nacionalnu manjinu u Pokrajini.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika