07.11.2007. / 09:32

Autor: Marko Biočina

SRBIJA

Srbi mijenjaju imena hrvatskih sela u Vojvodini

Selo Kukuljevci kraj Šida u Vojvodini uskoro bi moglo promijeniti ime u Lazarevo, javlja beogradski dnevnik Blic. To je selo nekoć bilo nastanjeno Hrvatima, no nakon rata u njemu su se nastanili Srbi iz Slavonije i BiH. Mještani su svoj zahtjev obrazložili rekavši kako im je „dosta asocijacija na kuknjavu i teškoće“.

Ne radi se ni o nacionalnim, niti političkim razlozima, jednostavno nam se sadašnji naziv sela ne sviđa, asocira na kuknjavu i teškoće čega nam je dosta. Većina današnjeg stanovništva doselila se devedesetih godina iz Slavonije i BIH tokom ratnih zbivanja. Nekada je u mjestu bio jedan posto pravoslavnog stanovništva dok su svi ostali bili katolici, a danas je situacija obrnuta. Prvo smo sproveli anketu u selu da vidimo da li postoji interesovanje za promenu imena, za šta se izjasnilo 80 posto punoljetnih meštana. Onda smo ponudili nekoliko prijedloga: Lazarevo, Obilićevo i za treću mogućnost ostavili da svatko upiše svoj prijedlog. Najveći broj glasova dobilo je Lazarevo”, kaže Nenad Ćulibrk, predsjednik Savjeta MO Kukuljevci.

Inače, to je selo poznato po uzgajanju iznimno kvalitetnog duhana. Ime želi promijeniti i susjedno selo Gibarac. Tamošnji žitelji htjeli bi da se njihovo selo, odakle su Hrvati protjerani za vrijeme rata zove Dušanovo.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika