19.12.2007. / 15:30

Autor: Katarina Zorić

SLUČAJ KARLOVAČKA PIVOVARA

Obitelj traži 3,6 milijuna kuna odštete

Svi optuženi djelatnici Karlovačke pivovare, kao i zastupnik pivovare izjavili su da se ne osjećaju krivima, a obitelj stradalog zatražila je 3,6 milijuna kuna naknade štete…

Danas je na Županijskom sudu u Zagrebu počelo suđenje zbog propusta koji su doveli do ispuštanja velike količine ugljičnog dioksida iz Karlovačke pivovare.

Svi optuženi djelatnici Karlovačke pivovare, kao i zastupnik pivovare izjavili su da se ne osjećaju krivima, a obitelj stradalog zatražila je 3,6 milijuna kuna naknade štete.

Uz pivovaru kao pravnu osobu, optužnicom se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, , terete i tehnički direktor Gabor Ligeti, glavni inženjer Slaven Siladić, voditelj proizvodnje fermentacije Marinko Kovačević, rukovoditeljica Odjela sigurnosti na radu i zaštiti okoliša Zrinka Odrčić i direktorica proizvodnje Marija Tufeković.

Supruga, kći i sin stradalog Zdravka Martinovića zatražili su naknadu štete u iznosu po 1,2 milijuna kuna.

Suđenje će se nastaviti sredinom veljače kada bi sutkinja Renata Miličević trebala saslušati 23 svjedoka, uglavnom zaposlenika pivovare, suprugu stradalog te pet vještaka.

Optužnicom se Ligetija tereti da je naložio, a Siladić organizirao da se sav ugljični dioksid iz procesa fermentacije trajno ispušta u kanal za odvodnju otpadnih i oborinskih voda, kroz koji je otjecao izvan kruga Pivovare sve do Pivarskog potoka.

Kovačević, Odrčić i Tufeković optuženi su da su dopustili da se proces proizvodnje nastavi na opisan način, iako su znali da se ugljični dioksid ispušta u kanal za odvodnju.

Trgovačko društvo Karlovačka pivovara tereti se da nije osigurala sigurno zbrinjavanje nastalog ugljičnog dioksida.

S obzirom na to da su svi suci karlovačkog Županijskog suda radili na tom slučaju u istrazi, pa ne mogu voditi glavnu raspravu, odlukom Vrhovnog suda suđenje je prebačeno u Zagreb.

Vezane vijesti

Alexander Gerschbacher novi predsjednik uprave Karlovačke pivovare

Alexander Gerschbacher novi predsjednik uprave Karlovačke pivovare

Karlovačka pivovara danas je predstavila novog predsjednika uprave Alexandera Gerschbachera, koji će preuzeti čelnu poziciju u Pivovari 1. srpnja.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika