29.12.2007. / 16:41

Autor: Nina Tomljanović

SANKCIJE

Markač sutra u Haag, Kirin podnio ostavku

Markač će u pritvoru u Scheveningenu ostati najvjerojatnije do 18. siječnja 2008. jer tada je zakazana statusna konferencija u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač", pa će se najvjerojatnije raspraviti i ovaj slučaj

Nakon što je Haški sud izdao nalog za trenutačnim uhićenjem generala Mladena Markača optuženog za ratne zločine, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin podnio je predsjedniku Vlade neopozivu ostavku.

Kirin je u tekstu današnje ostavke napisao kako podnosi neopozivu ostavku na mjesto ministra unutarnjih poslova RH jer kako kaže, smatra to svojim osobnim moralnim činom i dužnošću zbog okolnosti u kojima se našao u slučaju generala Mladena Markača.

Također izražava svoje duboko žaljenje i ispriku svima koji su zbog toga, na bilo koji način, povrijeđeni ili im je učinjena šteta.

Nakraju teksta se zahvaljuje mandataru Ivi Sanaderu na ukazanom povjerenju i suradnji.

Nalog za Markačevim uhićenjem te prebacivanjem u Haag već sutra od hrvatske je Vlade zatražio dežurni sudac Frederik Harhoff zbog toga što je prekršio uvjete boravka na privremenoj slobodi do početka suđenja napustivši svoj dom bez dozvole.

Sudsko je vijeće 27. prosinca primilo informaciju da je Markač napustio svoj dom i sudjelovao 22. prosinca u lovu na Bilogori kao i da hrvatske vlasti same nisu izvijestile Haški sud o bilo kakvom kršenju uvjeta njegova boravka na privremenoj slobodi do 27. prosinca, piše u priopćenju Haškog suda.

Također piše da su hrvatske vlasti na zahtjev Tajništva suda 28. prosinca potvrdile da je Markač sudjelovao u tom lovu kao i da je izrazio žaljenje zbog svog postupka.

Mladen Markač na slobodi je od 2. prosinca 2004. godine i od tada se dva puta vraćao u Haag kako bi sudjelovao na ročištima.

Markač će u pritvoru u Scheveningenu ostati najvjerojatnije do 18. siječnja 2008. jer tada je zakazana statusna konferencija u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač", pa će se najvjerojatnije raspraviti i ovaj slučaj.

Odvjetnik generala Markača Goran Mikuličić bio je nedostupan za izjave. Markača je policija privela s kućne adrese u Tučanovoj ulici nešto prije 14 sati.

Vezane vijesti

Pianigiani dao ostavku

Pianigiani dao ostavku

Simone Pianigiani dao je ostavku na dužnosti trenera Montepaschija, s kojim je u šest sezona provedenih u klubu osvojio jednako toliko naslova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika