03.01.2008. / 17:18

Autor: Katarina Zorić

BEOGRAD

Koštunica: "Neka se EU odluči između misije na Kosovu ili SSP-a sa Srbijom"

U slučaju da EU donese "protupravnu odluku" o slanju svoje misije na Kosovo, smatra Koštunica, bio bi poništen i stavljen izvan snage prošle jeseni parafirani SSP sa Srbijom

"Europska unija mora 28. siječnja birati između potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom ili slanja europske misije na Kosovo", izjavio je danas srbijanski premijer Vojislav Koštunica.

"EU će morati birati hoće li 28. siječnja potpisati SSP sa Srbijom ili će, pod pritiskom SAD-a, tada donijeti odluku o slanju svoje civilne misije na Kosovo kako bi se počeo provoditi odbačeni Ahtisaarijev plan o nadziranoj neovisnosti Kosova, odnosno o otimanju dijela teritorija Srbije", navodi se u Koštuničinoj izjavi dostavljenoj medijima.

U slučaju da EU donese "protupravnu odluku" o slanju svoje misije na Kosovo, smatra Koštunica, bio bi poništen i stavljen izvan snage prošle jeseni parafirani SSP sa Srbijom. EU bi 28. siječnja birala hoće li sudjelovati u "razbijanju Srbije" ili će biti partner sa Srbijom, poručuje Koštunica.

Srbijanski premijer smatra da se došlo do točke kada EU mora izabrati hoće li cijelu i međunarodno priznatu Srbiju za svojeg partnera ili pak hoće stvarati kvazidržavnu tvorevinu na teritoriju.

"Jedno isključuje drugo, tako da EU ne može 28. siječnja istodobno raskomadati Srbiju i s takvom Srbijom potpisati Sporazum. Srbija je jasno rekla da hoće Sporazum s EU-om, sada je red na EU da isto tako jasno priopći svoju odluku", priopćio je Koštunica.

I drugi srbijanski čelnici ranije su isticali da je neprihvatljivo slanje misije EU, koja bi na Kosovu trebala zamijeniti dosadašnji UNMIK, bez donošenja nove rezolucije Vijeća sigurnosti umjesto dosadašnje Rezolucije 1244.



Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika