04.01.2008. / 15:36

Autor: Katarina Zorić

OSIJEK

Nema dogovora, novi izbori sve izgledniji

Čelnici svih stranaka koje su osvojile mandat u Gradskom vijeću sumnjaju da će se 10. siječnja održati konstituirajuća sjednica pa je vrlo vjerojatno da će građani Osijeka ponovno izaći na izbore

Osječki HNS je nakon današnjeg sastanka s čelnicima SDP-a i HDSSB-a odlučio da se povlači iz pregovora o formiranju gradske vlasti. Iako se jučer činilo da se stišavaju strasti na osječkoj političkoj sceni te da bi grad na Dravi konačno mogao dobiti vlast, situacija se opet promijenila.

Kako je za Nacional.hr pojasnio predsjednik osječkog HNS-a Ivan Vrdoljak pregovori su postali besmisleni.

"HNS se u cijeloj priči pokazao kao stranka dobre volje koja je spremna na suradnju, a sve zbog građana Osijeka. Međutim, situacija se mijenja iz sata u sat i sve je postalo krajnje neozbiljno tako da uistinu nemamo više što tražiti u takvim pregovorima. Neka se dogovaraju oni koji su dobili više glasova od nas. Još jučer smo prihvatili prijedlog HDZ-a i HSP-a kojega je danas odbio SDP. Neki se ponašaju kao da ne žele rješenje situacije", rekao je Vrdoljak.

Iako se HNS jučer usuglasio s prijedlogom HDZ-a i HSP-a prema kojemu su upravo te tri stranke trebale formirati vlast u Osijeku uz potporu SDP-a, zasmetalo im je isticanje Ante Đapića za mjesto gradonačelnika.

"U dogovoru oko jučerašnjeg prijedloga formiranja vlasti nije bilo spominjanja Ante Đapića kao gradonačelnika. On se, zapravo, sam naknadno istaknuo i to je nekako ispalo kao gotova stvar. Čini mi se da neće biti nikakvog dogovora i najavljena konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća najvjerojatnije neće biti održana", navodi Vrdoljak ističući da su sve izgledniji novi izbori.

S tim se prognozama slaže i predsjednik HSP-a Anto Đapić koji u ovom trenutku ne vidi nikakvo drugo rješenje.

"Iako postoji mogućnost da se dogovore HDSSB, SDP i HNS te da formiraju vlast u Osijeku, mislim da se to ipak neće dogoditi te da građane Osijeka ponovno očekuju izbori", kaže predsjednik HSP-a.

Đapić ne vidi ništa sporno što je u sklopu jučerašnjeg prijedloga istaknuo sebe za gradonačelnika.
"Ne vidim u čemu je problem. Istina je da sam se sam kandidirao za osječkog gradonačelnika što je bio i logičan slijed stvari. HSP je pobjedio na izborima u Osijeku, a ja sam na toj listi bio kandidat za gradonačelnika" pojasnio je Đapić za Nacional.hr.

Na pitanje je li moguć dogovor HDSSB-a i HSP-a, Đapić odgovara da se to ni u kojem slučaju neće dogoditi.

Iako u HSP-u ideju da sve stranke sudjeluju u sastavljanju izvršne vlasti smatraju nerealnom, osječki SDP od nje ne odustaje. Kako je rekao potpredsjednik osječkog SDP-a Alen Prnjat, upravo su zato i odbili jučerašnji prijedlog HDZ-a, HSP-a i HNS-a.

"Mi smo spremni čekati do 10. siječnja, ali ako ne bude novih reakcija na SDP-ov prijedlog, svi sastanci su besmisleni jer nema rješenja na vidiku", navodi Prnjat.

S obzirom na to da čelnici svih stranaka koje su osvojile mandat u Gradskom vijeću sumjanju da će se 10. siječnja održati konstituirajuća sjednica, vrlo je vjerojatno da će građani Osijeka ponovno izaći na izbore.

Vezane vijesti

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Na Odjelu za biologiju osječkoga Sveučilšta Josipa Jurja Strossmayera danas je predstavljena internetska stranica o komarcima u Osijeku. Pročelnik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika