Objavljeno u Nacionalu br. 634, 2008-01-07

Autor: Berislav Jelinić

SLUČAJ BARIL

Gotovinina šansa za izlazak iz pritvora

GOTOVININI ODVJETNICI uvjereni su da će nakon uhićenja Paula Barrila, francuskog prljavog policajca koji ga je hapsio, lakše dokazati da je Gotovina imao opravdani razlog za bijeg pred haaškom tjeralicom

PAUL BARRIL Policajac koji je proganjao Gotovinu nedavno je uhićen zbog kaznenih djela koja je obavljao kao dio Mitterandove grupe za crne poslovePAUL BARRIL Policajac koji je proganjao Gotovinu nedavno je uhićen zbog kaznenih djela koja je obavljao kao dio Mitterandove grupe za crne posloveProšlotjedna vijest o uhićenju Paula Barrila, bivšeg francuskog obavještajca i prljavog policajca koji je tijekom 80-ih u Francuskoj sudjelovao u montiranju sudskih postupaka hrvatskom generalu Anti Gotovini, donijela je dosta optimizma u redove Gotovinina odvjetničkog tima i aktualizirala podnesak koji su njegovi odvjetnici uputili Haaškom sudu 28. kolovoza 2007.

Gotovinini odvjetnici vjeruju da bi nakon Barrilova uhićenja mogli lakše uvjeriti Sudsko vijeće Haaškog suda da pusti Gotovinu da se brani sa slobode, te objasniti zašto je zapravo Gotovina bio u bijegu.

Po njihovu čvrstom uvjerenju, uhićenje Paula Barrila ključni je argument koji treba potvrditi tezu da je Gotovina bio u bijegu zato jer je vjerovao da je haaška optužnica protiv njega još jedna čista montaža bez dokaza od koje se bježeći skrivao, jer mu se to već događalo u Francuskoj - i to baš u režiji Paula Barrila. To Gotovinini odvjetnici detaljno opisuju u svom podnesku Haaškom sudu, koji je u hrvatskoj javnosti prošao gotovo nezapaženo.

ANTE GOTOVINA žrtva sukoba francuskih političkih frakcijaANTE GOTOVINA žrtva sukoba francuskih političkih frakcijaLuka Mišetić, jedan od odvjetnika Ante Gotovine, ovako je za Nacional komentirao Barrilovo uhićenje: ”Slučaj Barril za nas je važan jer mi moramo Sudu objasniti zašto se Gotovina nije htio pojaviti pred Sudom, a razlog se može naći upravo u njegovoj prošlosti kad je na svojoj koži osjetio kako je lako montirati kazneni postupak. Mislim da tužiteljstvo nikad više neće koristiti ‘dossier Gotovina’, jer im se to sada vratilo kao bumerang. Štoviše, kada su ubacili u igru ‘francuski dossier’, Francuska je odbila zahtjeve tužiteljstva da netko iz Francuske dođe svjedočiti o autentičnosti navoda u tim dokumentima. Bez svjedoka iz Francuske, tužiteljstvo ne može koristiti te dokumente.” Nakon najnovijih vijesti o uhićenju Barrila, Gotovinini odvjetnici angažirali su pravnike u Francuskoj kako bi poduzeli pravne mjere pred institucijama Francuske da se ponište sve presude protiv Gotovine u Francuskoj.


PODNESAK GOTOVININE OBRANE Haaškom sudu bavi se ulogom nedavno uhićenog Paula Barrila u ocrnjivanju njihova klijentaPODNESAK GOTOVININE OBRANE Haaškom sudu bavi se ulogom nedavno uhićenog Paula Barrila u ocrnjivanju njihova klijentaFrancuske vlasti objavile su prije nekoliko dana da su Barrila uhitile zajedno sa još 12 osoba. Terete ih za korupciju, ilegalnu prodaju oružja, planiranje i pripremu nekoliko ubojstava diljem Francuske. Najvjerojatnije se dijelom radi i o nezakonitostima s početka 80-ih. Barril je tada bio jedan od glavnih oslonaca i operativaca parapolicijske ”antiterorističke jedinice” koja se povezivala s tadašnjim francuskim predsjednikom Françoisom Mitterrandom.

Upravo je Barril u ljeto 2007. bio glavni protagonist sudskog podneska koji su Gotovinini branitelji uputili Sudskom vijeću Haaškog suda, kojim su željeli otvoriti put odluci da se Gotovina brani sa slobode.

Barril se u tom podnesku našao zato što je tijekom 2003. glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte odlučila iskoristiti Gotovinin francuski dosje kako bi ga u medijima prikazala kao sitnog kriminalca, koji je otimao ljude iz koristoljublja. Bio je to dio strategije, kojom se željela umanjiti javna potpora Gotovini. Ta je strategija uključivala i medijsko ocrnjivanje Gotovine. Carla Del Ponte nadala se da bi navodni zaštitnici Gotovine u Hrvatskoj nakon toga mogli odati gdje se on u Hrvatskoj skriva. Kasnije, nakon što je Gotovina uhićen, haaško tužiteljstvo Gotovinin francuski dosje nastavilo je koristiti kao dokaz da ne bi trebao biti pušten braniti se sa slobode. Paul Barril jedna je od ”najzaslužnijih” osoba za nastanak Gotovinina francuskog dosjea.

IZ DOKAZNOG MATERIJALA Gotovina 1997. s francuskim vojnim atašeom u Zagrebu, pukovnikom Bernardom Francoisom, i drugim visokim dužnosnicimaIZ DOKAZNOG MATERIJALA Gotovina 1997. s francuskim vojnim atašeom u Zagrebu, pukovnikom Bernardom Francoisom, i drugim visokim dužnosnicimaU ljeto prošle godine, 28. kolovoza, Gotovinini branitelji detaljno su elaborirali zašto se ti dokazi trebaju odbaciti. U podnesku Sudskom vijeću objasnili su kako je upravo Paul Barril ključna osoba koja je podmetala Anti Gotovini. U podnesku su napisali: ”Dana 15. studenoga 2004. dvanaestorici bivših pripadnika antiterorističke jedinice (GIGN), koja je odana francuskom predsjedniku Françoisu Mitterrandu, suđeno je u Francuskoj zbog optužbi da su narušavali pravila službe, uključujući protuzakonito prisluškivanje i krivotvorenje dokaza u kaznenim postupcima. Taj slučaj je danas poznat kao ‘francuski Watergate’.”

U podnesku su prenijeli i što je Agencija France Presse 15. studenoga 2004. pisala o tom slučaju: ”Nevjerojatnih 22 godine poslije osnivanja tajne sobe za saslušavanje u Elizejskoj palači, dvanaestorica - među njima i sadašnji direktor Renaulta Louis Schweitzer - optuženi su za kršenje privatnosti, a prijeti im najveća kazna za to djelo: zatvor od godinu dana i novčana kazna u visini od 45 tisuća eura. Izvorno uspostavljen 1982. kao specijalna antiteroristička jedinica odgovorna predsjedniku, taj tim je zapravo prisluškivao novinare, odvjetnike i poduzetnike s ciljem otkrivanja neugodnih informacija i eliminiranja mogućih skandala.”

LUKA MIŠETIĆ Gotovinin odvjetnik nada se puštanju Gotovine na sloboduLUKA MIŠETIĆ Gotovinin odvjetnik nada se puštanju Gotovine na sloboduBarrilovoj skupini neformalno se godinama u Francuskoj pripisivalo da je djelovala kao Mitterrandova osobna ćelija, koja je izvan sustava odrađivala prljave poslove - osvete i uništavanja političkih neprijatelja izvaninstitucionalnim sredstvima, zaštitu Mitterrandove ”tajne obitelji”, odnosno ljubavnice i izvanbračne kćeri i sl. Barril je, po svemu sudeći, bio među osobama koje su sastavljale liste osoba koje je trebalo likvidirati, te koje su montirale sudske postupke kako bi se preko pravosudnih organa eliminirali Mitterrandovi neprijatelji.

Gotovina je u to vrijeme bio lojalan drugoj strani političkog spektra u Francuskoj. On se još prije no što je Mitterrand došao na vlast neformalno stavio na stranu tadašnjeg francuskog predsjednika Valéryja Giscarda d’Estainga. Bio je to početak 80-ih. Tada je Ante Gotovina izišao iz Legije stranaca, a u Francuskoj je trajao prljavi, podzemni predizborni rat između desničarskog predsjednika Valéryja Giscarda d’Estainga i socijalista, budućeg predsjednika Françoisa Mitterranda. Gotovina je u Legiji stranaca bio vrlo blizak s najpopularnijim zapovjednikom te najpoznatije jedinice francuske vojske, pukovnikom Philippeom Erulinom, vrlo bliskim degolistima, desnici kojoj je pripadao i Giscard.

Gotovina se u to vrijeme zaposlio u zaštitarskoj tvrtki Dominiquea Erulina, brata Gotovinina zapovjednika. Toj zaštitarskoj tvrtki pripisivalo se da je bila paravan iza kojeg se krila parapolicijska Giscardova skupina, koju je preko brata Dominiquea kontrolirao Philippe Erulin, a navodno je služila francuskome predsjedniku za kontrolu političkih protivnika. Ta je tvrtka raznim ugovorima bila vezana uz državu. Ti su ugovori bili formalni izvori prihoda a tvrtka je, po uvjerenju Giscardovih političkih protivnika za njega obavljala poslove na rubu, a vjerojatno i izvan zakona.

Članovi te tvrtke, možda i po izravnom nalogu vrha Giscardove vlade i stranke, pokušali su uoči izbora doznati kako Mitterrand prikuplja novac za predizborne aktivnosti. Htjeli su ga uloviti u nezakonitostima kako bi ga mogli javno kompromitirati. Doznali su da Mitterrand puno novca prima preko jednog draguljara, što su odlučili detaljno ispitati. Dobili su informaciju da je draguljarski posao tom čovjeku samo pokriće, da je pravo bogatstvo zapravo zaradio ilegalnom trgovinom oružja s Irakom i Iranom, te da baš iz tih izvora financira Mitterranda.

Za tu istragu Giscard je upotrijebio Dominiquea Erulina, koji je upravo zbog takvih akcija i osnovao svoju ”zaštitarsku” tvrtku, u kojoj je Gotovina bio jedan od njegovih najpouzdanijih ljudi. Ta je jedinica trebala oteti draguljara i prisiliti ga da prizna kako švercom oružja financira Mitterranda. Iako je ta je akcija po svemu sudeći bila politički motivirana, Mitterrand je 1981. došao na vlast.

INTERVJU PAULA BARRILA u Globusu poslužit će Gotovininom pravnom timu da dokaže kako je on znao što znači biti na udaru montiranog procesaINTERVJU PAULA BARRILA u Globusu poslužit će Gotovininom pravnom timu da dokaže kako je on znao što znači biti na udaru montiranog procesaGotovina se nakon Mitterrandove pobjede na neko vrijeme sklonio iz Francuske. Čim se vratio, priveli su ga u tajnu službu i rekli mu da je bolje da ode iz Francuske, jer ondje za njega kao Erulinova prijatelja i sljedbenika više nije bila povoljna klima. Gotovina se potom priključio tzv. nevladinoj francuskoj agenciji s kojom je kao vojni instruktor radio u Paragvaju i čekao bolja vremena. Iz Paragvaja se 1990. vratio u Francusku, a potom je otišao u Hrvatsku gdje je počinjao sukob.
Međutim, 1986., dok je Gotovina bio u Paragvaju, protiv njega, Erulina i još dvojice vojnika pokrenut je postupak zbog otmice draguljara. Gotovina je tada bio lažno optužen i osuđen, a kasnije se ispostavilo da je glavnu ulogu u tim političkim montažama imao Paul Barril. Procesi su bili montirani, jer je Mitterrand bio uvjeren da ga desnica planira likvidirati. Na temelju tih politički montiranih procesa Gotovina je u razdoblju 1983.-95. bio osuđen zbog raznih kriminalnih djela na 9,5 godina zatvora. U zatvoru nikada nije proveo nijedan dan, niti su ga francuske vlasti ikada tražile. Štoviše, 2001. izdale su mu novu putovnicu. Gotovina je tada već imao iskustva s montiranim pravosudnim procesima. Tako je doživio i haašku optužnicu, te se zbog toga i još nekih drugih razloga odlučio na bijeg.

Gotovinini odvjetnici u podnesku su naveli da je Barril bio jedan od dvanaestorice ljudi kojima se u Francuskoj već sudilo. O njemu su Sudskom vijeću Haaškog suda Gotovinini odvjetnici napisali i sljedeće: ”Barril je već bio ozloglašen u Francuskoj jer je 1993. Le Monde objavio da su jedinica GIGN i Barril 1982. namjestili trojici irskih državljana da su ‘super-teroristi’ koji pripremaju teroristički napad u Francuskoj, što je poznato kao afera ‘Irci iz Vincennesa’. Barril je 1993. tužio Le Monde zbog klevete, a 1995. francuski Vrhovni sud je dosudio u korist Le Monda s obrazloženjem da ‘je operacija od početka do kraja bila namještaljka satnika Barrila, koji je izigrao političke i pravosudne vlasti i javno mnijenje, te koji je prouzročio... uhićenje troje nevinih ljudi’.

Tijekom 90-ih Barril je bio upleten u još teže kaznene radnje. Human Rights Watch je izvijestio da je možda umiješan i u pomaganje i poticanje genocida u Ruandi. Američko Ministarstvo vanjskih poslova također tvrdi da je 2003. Barril bio plaćenik koji je koristio djecu kao vojnike radi gušenja ustanka unutar Srednjoafričke Republike.”

Gotovinini odvjetnici u podnesku su u Gotovininu korist pokušali iskoristiti i neke izjave koje je Barril 2005. dao u intervjuu tjedniku Globus. On je u tom intervjuu praktično priznao da su on i GIGN bili opsjednuti Gotovinom, posebice nakon provale izvršene u komandos stilu u vojarni Foix 1981. u kojoj je tada ukradeno oružje. Grupa legionara odmah je osumnjičena za otimanje oružja, što su navodno počinili kao urotnici usmjereni protiv Mitterranda. Iako su godinu kasnije uhićeni pravi otmičari tog oružja, Gotovina je godinama kasnije bio na udaru Mitterrandove ćelije, tvrde u podnesku Haaškom sudu Gotovinini odvjetnici.

Oni na istom mjestu navode i da je Barril u svojoj knjizi ”Mitterrandove tajne arhive” također priznao paranoju koja je vladala u krugovima oko Mitterranda, zbog koje su nastradali Gotovina, Erulin i njihovi istomišljenici.
Iako se čini da bi Barrilovo uhićenje moglo senzibilizirati Sudsko vijeće Haaškog suda na stranu Gotovine, zbog nedavnih gluposti vezanih uz nedopušteni odlazak u lov Mladena Markača, pitanje je hoće li sve to biti dovoljno da se Gotovinu pusti kako bi se branio sa slobode.

Barrilovi prljavi poslovi

U Francuskoj se godinama znalo o prljavim poslovima Paula Barrila, ali on je tek prije nekoliko dana uhićen. Čini se da bi napokon mogao odgovarati i za najprljavije aktivnosti u koje je bio uključen. Barrilova podmetanja su u svom podnesku Haaškom sudu Gotovinini odvjetnici već i prije njegova uhićenja pokušali okrenuti Gotovini u korist.

'Francuski dossier'

Uvođenjem takozvanog ”francuskog dossiera” u haaški proces, tužiteljstvo se izložilo opasnosti da mu se dogodi ono što se upravo odigrava: propašću kriminalne mreže koja je smjestila dvije osude Gotovini u Francuskoj propadaju i argumenti tužiteljstva o njegovoj kriminalnoj i bjegunačkoj prošlosti.

Mitterandov čovjek Barril

Barrilovu skupinu terete za korupciju, ilegalnu prodaju oružja, planiranje i pripremu nekoliko ubojstava diljem Francuske. Najvjerojatnije se dijelom radi i o nezakonitostima iz početka 80-ih. Barril je tada bio jedan od glavnih oslonaca i operativaca parapolicijske ”antiterorističke jedinice” koja se povezivala s tadašnjim francuskim predsjednikom Françoisom Mitterrandom

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika