07.01.2008. / 23:36

Autor: Marko Biočina

PREGOVORI

Nova Vlada bez Dragana Primorca?

Indikativna izjava koju je Dragan Primorac dao Novom listu kada su ga upitali o njegovom sudjelovanju u radu buduće Vlade. "Svaki čovjek hoda cestom svog dostojanstva", navodno je rekao Primorac

Najveća žrtva teških pregovora oko kadrovskog popunjavanja nove Vlade, koje HDZ trenutno vodi s potencijalnim koalicijskim partnerima mogao bi biti Dragan Primorac, ministar znanosti, obrazovanja i športa.

Iako se prije izbora smatralo kako bi upravo on u slučaju novog HDZ-ovog mandata mogao biti jedan od najbližih Sanaderovih suradnika, zahtjevi HSS-a, HSLS-a i manjinskih zastupnika mogli bi rezultirati Primorčevim odlaskom iz Vlade.

Jednostavno, aspiracije prema njegovom dosadašnjem ministarstvu imaju i SDSS i HSLS, dok je Sanader, čini se, odustao od ideje da Primorac obnaša dužnost potpredsjednika vlade za društvena pitanja. Ako HSS, HSLS i SDSS ne smanje svoje apetite Sanader bi se mogao odreći jednog od svojih najpopularnijih ministara iz prošlog mandata.

U tom slučaju moguće je da se Primorac u cijelosti prestane baviti politikom i posveti znanstvenom radu, s obzirom da će teško biti zadovoljan degradacijom u status običnog saborskog zastupnika. Ukoliko do toga dođe, bit će to neočekivani epilog Primorčeve političke karijere.

Podsjetimo, on je neposredno pred izbore i službeno postao član HDZ-a, jer je do tada u vladi sudjelovao kao nestranačka ličnost. Sanader mu je odmah povjerio glavnu ulogu u dijaspori, a primarni mu je zadatak bio taj da pomiri dvije posvađane frakcije HDZ-a BiH. Primorac je u tome u većoj mjeri uspio, o čemu svjedoči pet osvojenih mandata u dijaspori. Mediji i politički analitičari su tada spekulirali kako će Primorac, s obzirom na taj uspjeh, ali i popularnost koju uživa u javnosti, u novoj Vladi dobiti jaku funkciju i široke ovlasti.

Ipak, situacija bi mogla završiti potpuno obratno za njega. Ivo Sanader će morati odlučiti je li se spreman odreći usluga jednog od svojih najsposobnijih ministara kako bi zadovoljio uvjete koalicijskih partnera.

Za sada nitko u HDZ-u o tome nije želio spekulirati, ali je indikativna izjava koju je Dragan Primorac dao Novom listu kada su ga upitali o njegovom sudjelovanju u radu buduće Vlade. "Svaki čovjek hoda cestom svog dostojanstva", navodno je rekao Primorac.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika