08.01.2008. / 13:08

Autor: Katarina Zorić

POTPISAN SPORAZUM

"Da smo htjeli trgovati, išli bi na Dolac"

Sporazum od 119 stranica potpisan je u četiri primjerka, po jedan za svaku stranku, a četvrti za skrbnika sporazuma, za kojega je određen dosadašnji potpredsjednik Vlade i HDZ-ov pregovarač Damir Polančec

U središnjici HDZ-a potpisan je koalicijski sporazum između HDZ-a, HSS-a i HSLS-a. Sporazum, koji je javnosti dostupan na internet stranicama sve tri stranke, potpisali su predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, predsjednik HSS-a Josip Friščić i predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić.

Sporazum od 119 stranica potpisan je u četiri primjerka, po jedan za svaku stranku, a četvrti za skrbnika sporazuma, za kojega je određen dosadašnji potpredsjednik Vlade i HDZ-ov pregovarač Damir Polančec.

Izražavajući zadovoljstvo suradnjom, mandatar Ivo Sanader naglasio je kako je riječ o prvom sporazumu takve vrste od proglašenja samostalne Hrvatske koji predstavlja novo političko iskustvo za Hrvatsku na kojem će učiti i buduće koalicije.

Sanader je naglasio da što prije treba početi s poslom jer su zadaće prevelike iako, prema njegovom mišljenju, pregovori nisu dugo trajali.

"Našim programom želimo povećati rast zaposlenosti i životnog standarda građana. Želimo očuvati makroekonomsku stabilnost i socijalna prava. To znači daljnje snižavanje deficita, a cilj nam je do 2010. smanjiti deficit na nula posto uz smanjenje anketne stope nezaposlenosti na sedam posto.Cilj nam je i rast BDP-a od sedam posto. Želimo razvoj hrvatskog sela te da ulaskom Hrvatske u EU i na tom planu budemo konkurentni. Prioriteti su nam i društvo znanja, reforma zdravstva, ulazak Hrvatske u EU i NATO, ali i obitelj, mladi i branitelji" istaknuo je Sanader.

Na pitanje bi li moglo doći do pada sporazuma ako ne dogovore fotelje, Sanader je rekao da je to nemoguće kad su u pitanju njih troje (Adlešič, Frišćić i Sanader). Napomenuo je da će kadrovska rješenja biti objavljena do petka.

Predsjenik HSS-a Josip Friščić istaknuo je da je u pregovaračkim timovima sudjelovalo 360 stručnjaka koji su razgovarali isključivo programskim smjernicama.

"Bavili smo se programom, a ne ucjenama i raspodjelom fotelja. Bio je to drugačiji pristup pregovorima zbog kojega su nas i optuživali da kupujemo vrijeme", rekao je Friščić.

HSS je zadovoljan programom u cjelini, a pogotovo onim dijelom koji se odnosi na preporod sela, kazao je Friščić napomenuvši da će se stvarati uvjeti razvoja ruralnih dijelova Hrvatske.

"O pitanju rasporeda resora ovih dana puno se govorilo. Mi ćemo do petka preko tijela stranaka dogovoriti kako sada postaviti ustroj da se sve može realizirati. Vodit ćemo računa da to naše porezne obveznike ne košta više, kao i da sve programske odrednice funkcioniraju za vrijeme mandata" naveo je Friščić istaknuvši da je riječ o zajedničkom dogovoru, a ne programu jedne stranke koji je nametnut drugima.

Na pitanje novinara je li mu sada žao što nije išao u koaliciju s SDP-om koji bi možda ponudio više, Friščić je odgovorio: "Da sam htio trgovati, išao bih na Dolac".

Programom je zadovoljna i predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić koja smatra da se utjecaj njene stranke najviše vidi u dijelu koji se odnosi na obrazovanje i gospodarstvo.

"Imat ćemo mjesto ministra u Vladi, ali još vam uvijek ne mogu reći tko će to biti", kazala je Đurđa Adlešić.

Pregovore o ustroju vlade i podjeli resora partneri će nastaviti već danas, a Sanader je najavio mogućnost da se dogovore već do kraja ovoga dana.

Fotogalerija

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika