12.01.2008. / 10:45

Autor: Marijana Zrinjski

PREDSJEDNIK SAD-A

Bush zaključio da su Saveznici trebali bombardirati Auschwitz

Američki predsjednik George Bush pozvao je danas Iran da zaustavi ekstremiste i teroriste u Iraku. Također zaključio je da je povećanja broja američkih vojnika u Iraku rezultiralo smanjenjem nasilja, odnosno uspješnim potiskivanjem pobunjenika i terorista. Kazao je da su multinacionalne snage posljednjih dana izvele nekoliko zračnih udara na moguće položaje terorista.

Osim što je u Kuvajtu Bush posjetio 15 tisuća američkih vojnika koji su kao potpora trupama u Iraku, stationirani u vojnoj bazi Arifsham, sastao se i sa zapovjednikom američkih postrojbi u Iraku Davidom Petraeuson i američkim veleposlanikom u Iraku Ryanom Crockerom. Američki predsjednik planira posjetiti još i Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat.

Inače, Bush je jučer, kako se izvještava, u jeruzalemskom memorijalnom centru Yad Vashem, posvećenom žrtvama Holokausta, sa suznim očima gledao snimke Auschwitza i ustvrdio "da je SAD trebao bombardirati taj logor smrti kako bi spriječio istrebljenje Židova u njemu". Odluku Saveznika da ne bombardira nazvao je složenom. Američka Državna tajnica Condoleezza Rice, koju je Bush tada pitao zašto Roosevelt nije bombardirao, pojasnila je da je predsjednik mislio na željezničku prugu koja je vodila do logora, a ne na sam logor, u kojem su nacisti ubili više od milijun Židova.





Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika