12.01.2008. / 22:04

Autor: Marijana Zrinjski

SVEČANA SJEDNICA

Izglasano povjerenje novoj Vladi

Nakon cjelodnevne rasprave, večeras je u Saboru izglasano povjerenje novoj hrvatskoj Vladi na čelu sa premijerom Ivom Sanaderom. Svi novi članovi Vlade položili su svečanu prisegu.

Koalicijsku vladu koju osim HDZ-ovaca čine i čelnici HSS-a i HSLS-a, podržalo je ukupno 82 zastupnika iz HDZ-a, HSS-a, HSLS-a, HSU-a, SDSS-a i nacionalnih manjina. Vladu nisu podržala 62 zastupnika, uglavnom iz lijevih stranka SDP-a, HNS-a, IDS-a, te HDSSB-a.

Potpredsjednici Vlade su iz HDZ-a Jadranka Kosor i Damir Polančec, iz HSLS-a Đurđa Adlešić, te Slobodan Uzelac iz SDSS-a. Jadranka Kosor, koja će i u ovom mandatu nastaviti voditi Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, kao potpredsjednica Vlade biti će zadužena za društvene djelatnosti, vanjsku politiku i ljudska prava. Polančec će osim ministra gospodarstva, rada i poduzetništva, obavljati potpredsjedničku dužnost brinući se o gospodarstvu. Đurđa Adlešić izabrana je za potpredsjednicu za unutarnju politiku, a Uzelac vodit će regionalni razvitak, obnovu i povratak.

Gordan Jandroković od danas je ministar vanjskih poslova, Berislav Rončević ministar unutarnjih poslova, Ivan Šuker ministar financija, Branko Vukelić ministar obrane, Ana Lovrin ministrica pravosuđa, Božidar Kalmeta ministar mora, prometa i infrastrukture, Marina Matulović-Dropulić ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Darko Milinović ministar zdravstva i socijalne skrbi, Božo Biškupić ministar kulture, Dragan Primorac ministar znanosti, obrazovanja i športa, a Petar Čobanković vodit će novo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Drugo novo Ministarstvo turizma prepušteno je Damiru Bajsu iz HSS-a. Božidar Pankretić također iz Seljačke stranke od danas je ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Sanader je u svom govoru istaknuo da će nova Vlada, poput prijašnje, aktivno raditi na tome da Hrvatsku u iduće četiri godine uvede u EU-u i NATO. Vlada bi prema njegovim riječima u ovom mandatu posebnu pažnju trebala posvetiti i razvoju područja od posebne državne skrbi.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović novoj je Vladi poželio sve najbolje. No, SDP joj u programskom i kadrovskom smislu, naglasio je, daje nedovoljnu ocjenu jer, kako je rekao, «što se tiče ove Vlade mi nemamo previše nade".

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika