15.01.2008. / 11:57

Autor: Marijana Zrinjski

ANTO ĐAPIĆ

"Ne podržavamo Vladu čiji je partner SDSS"

"Glasali smo protiv nove Vlade radi stranačkih, političkih i programskih razloga. Vlada u svom programu nije odgovorila na ključne gospodarske i financijske probleme Hrvatske. Nigdje se ne spominje rješavanje vanjskog duga, niti bankarskog sustava koji je po nama veliki problem. Program Vlade je kompilacija predizbornih obećanja HDZ-a, HSS-a i HSLS-a ili program lijepih želja", kritizirao je danas u zagrebačkoj središnjici stranke, na konferenciji za novinare, predsjednik HSP-a Anto Đapić, novu Vladu Ive Sanadera.

Politički razlog radi kojeg HSP nije podržao Sanadera, je ulazak SDSS-a u Vladu. Ta je srpska stranka, ustvrdio je, u prošlom mandatu nerijetko svojim istupima relativizirala događaje iz devedesetih godina, odnosno u više je navrata opravdavala Domovinski rat, pokušavajući ga prikazati građanskim. "Smatramo da je neprimjereno od HDZ-a da amnestira takvu politiku", kazao je dodajući kako ga jako zanima kakve je financijske i političke zahtjeve Sanader obećao ispuniti SDSS-u. "SDSS neće biti politički fikus već će tražiti čitav niz političkih i drugih ustupaka. Zadavat će Sanaderu velike probleme", predviđa.

Đapić je vrlo zadovoljan odlukom Sabora da se generalu Branimiru Glavašu ukine pritvor kako bi se mogao braniti sa slobode. "Odluka je odlična, ali zašto to nisu učinili prije 14 mjeseci? Tražit ćemo da se pusti i sve ostale suoptuženike u slučaju selotejp koji je već u završnoj fazi. Među njima je jedna žena u težem zdravstvenom stanju, majka malog djeteta", kazao je Đapić.

Od Sanadera Đapić očekuje jasan i čvrst stav u vezi ZERP-a. Nemamo ništa protiv dogovora koje je najavio Sanader, ali samo ako se u njima ne pristane na kompromisno rješenje koji bi značilo samo teoretsku primjenu ZERP-a.

Đapić se osvrnuo i na haaški sud. U Vijeću sigurnosti, hrvatski predstavnik trebao bi početi raspravu o ulozi, i kako je rekao, nepoštenom ponašanju Haaškog suda prema Hrvatskoj.

Na novinarsko pitanje što je sa sisačkom podružnicom HSP-a čiji članovi prijete izlaskom iz stranke ako se ne povuče odluka vodstva HSP-a o smjeni tamošnjeg predsjednika ogranka Damira Marića, kazao je: "Smijenili smo Marića zato što je glasao za proračun Sisačko moslavačke županije čime je zadržao SDP na vlasti. Mogli smo srušiti SDP, a njegov glas je presudio da županica Marina Lovrić iz SDP-a ostane". Slična je situacija, tvrdi i u nekim drugim podružnicama stranke.."HSP više neće trpjeti trgovinu, biti bilo kakvu drugu neodgovornost svojih članova. Kako bi se stranka disciplinirala uvest ćemo stare metode", kazao je.

Vezane vijesti

Đapić se povlači iz HSP-a

Đapić se povlači iz HSP-a

Anto Đapić povlači se iz stranačkog političkog života Hrvatske stranke prava. Tako je objavio u priopćenju odaslanom medijima, a u kojem je naveo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika