17.01.2008. / 09:38

Autor: Katarina Zorić

PREDSJEDNIK SABORA

Bebić najavio mogućnost koalicije s HNS-om

Bebić najavio mogućnost koalicije s HNS-om

Novi predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić u razgovoru za Vjesnik najavio je mogućnost koalicije s HNS-om.

"Posebno ostajemo otvoreni za razgovore s HNS-om u mnogim pitanjima koja su možda i zajednička. Treba ići u pravcu da već sutra ojačamo potporu na onim pitanjima gdje su nam interesi slični ili identični. Ne mora to biti koalicija u klasičnom smislu te riječi", rekao je Bebić koji smatra da će Hrvatsku u nadolazećem razdoblju na političkoj sceni čeka bipolarizacija.

"Pojedine stranke nestaju s političke scene. Vjerujem da će se u tom pogledu i ubuduće profilirati hrvatska politička scena, pa čak i ujedinjavanjem opcija koje su slične. Smatram da je već sutra moguća suradnja HNS-a i HSLS-a, stranaka koje i pripadaju liberalnoj asocijaciji, a onda naravno i s HDZ-om i HSS-om, koje propadaju demokršćanskoj pučkoj obitelji. Ako se te stranke ujedine, postat će vrlo važan faktor u stabilizaciji političkih prilika u Hrvatskoj», istaknuo je Bebić.

Novoizabrani predsjednik Sabora nada se da primjena ZERP-a neće usporiti ulazak Hrvatske u EU. "Ulazak Hrvatske u EU nije samo interes naše zemlje, već je to i interes Europske unije. I s gospodarskog, sigurnosnog i svakog drugog aspekta." Smatra da Hrvatska po pitanju ZERP-a nije učinila ništa što već nisu napravile druge europske zemlje, a napominje i da je Hrvatska otvorena za razgovore sa susjednima Slovenijom i Italijom.

Tumačenje dijela pravnih stručnjaka koji smatraju da je Sabor svojom najnovijom odlukom u slučaju Glavaš na neki način izazvao ustavnu krizu, Luka Bebić je odbacio.

"Autonomno je pravo Hrvatskog sabora da o tomu odlučuje jer je to utemeljeno na Ustavu i Poslovniku. Interes parlamentarne vlasti je da se saborskim zastupnicima omogući rad u Saboru. Donesena je odluka kakva je donesena. U pravni aspekt te odluke ne želim ni ulaziti. Većina zastupnika u Hrvatskom saboru je ocijenila da su se promijenile okolnosti koje su svojedobno uvjetovale i odredile stajališta većine zastupnika o Glavaševu pritvaranju", rekao je Bebić. Na pitanje što se točno u međuvremenu promijenilo, Bebić je odgovorio da su provedena sva moguća ispitivanja te da utjecaj na svjedoke više nije moguć.

Predsjednik Sabora prokomentirao je i saborski govori predsjednika SDP-a Zorana Milanovića koji je rekao da većina hrvatskih građana nije glasovala za Sanaderovu Vladu.

"Toplo se nadam da takav stav najveće oporbene stranke neće prevladavati u Saboru i u pitanjima od nacionalnog interesa. I predsjednik SDP-a rekao je da će se na bitnim nacionalnim pitanjima surađivati. Posebice onima koja se tiču euroatlantskih integracija. To ne znači da neće biti primjedbi i kritika kao i oštrih sučeljavanja i u tim pitanjima. Cilj nam je postići konsenzus i u nekim drugim krucijalnim pitanjima poput zdravstva, pravosuđa i državne uprave. No, pitam se s kojeg stajališta se plasiraju teze o tome tko je dobio više glasova nakon što je već odavno poznat izborni pobjednik", rekao je Bebić.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika