18.01.2008. / 09:09

Autor: Katarina Zorić

LEGALIZACIJA PROSTITUCIJE

Ženske udruge protiv Borisa Kunsta

Hrvatska bi legalizacijom prostitucije prekršila Konvenciju iz 1949. koju je i sama potpisala

Saborski zastupnik HDZ-a Boris Kunst koji je još prije dvije godine kao tadašnji predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske pokrenuo incijativu za legalizaciju prostitucije u Hrvatskoj, i dalje ostaje kod svoga prijedloga.

"Ostajem kod te inicijative jer je ona potrebna. Sada ću kao zastupnik u Saboru pokušati argumentima zastupati svoja načela. Konačno ću biti u prilici svima objasniti da je pitanje trenutka kada će se prostitucija morati dekriminalizirati ili legalizirati u Hrvatskoj jer je to već učinilo 70 posto zemalja EU", rekao je Kunst za Nacional.hr.

Prema podatku kojega je Kunst iznio prije dvije godine, u Hrvatskoj se prostitucijom bavi oko 3500 žena. Ako je suditi po broju oglasa u novinama, koji se obično odnose na escort pratnju ili usluge masaže, ta je brojka vjerojatno i veća.

Iako je postao saborski zastupnik, Kunst nije promijenio mišljenje o lagaliziranju prostitucije te i dalje tvrdi da tu problematiku treba rješiti u pravnim okvirima.

Podsjetimo, Kunstov je sindikat izradio prijedlog zakona o legalizaciji prostitucije koji je prostitutkama trebao omogućiti izlazak iz sive zone, dobivanje radnih knjižica i status obrtnica. Prema Kunstovoj zamisli prostituke bi plaćale porez i doprinose, imale bi zdravstveno osiguranje i mirovinu, svoj sindikat, ali i policijsku zaštitu u slučaju nasilja.

U cijeloj priči Kunst je naglašavao i korist države koja bi u slučaju legalizacije najstarijeg zanata mogla ubirati dio velikoga novca koji se godišnje okreće u prostituciji. Najviše je prašine podigla liječnička potvrda koja se prema Kunstovoj ideji trebala obnavljati svakih 15 dana. Ženske udruge koje su incijativu za legalizaciju protitucije u potpunosti odbacile, i danas se zgražaju nad liječničkim potvrdama uz komentar da su predloženi ginekološki pregledi svaka dva tjedna namijenjeni zaštiti muškaraca koji koriste takve usluge, a ne zaštiti žena.

Đurđica Kolarec, voditeljica programa suzbijanja trgovanja ženama i članica mreže Petra, kaže kako ženske udruge već godinama ponavljaju da su protiv legalizacije prostitucije te da takav zakon ne bi donio ništa dobro.

"Iskustva zemalja gdje je prostitucija legalizirana idu nama u prilog jer u tim zemljama je povećan broj trgovanja ljudima, a najvećim dijelom ženama. Legalizacija bitno olakšava ekspanziju seks industrije i omogućava kriminalu lakše djelovanje. Mi se zalažemo za dekriminalizaciju i strogo smo protiv legalizacije jer je prostitucija nasilje nad ženama", pojasnila je za Nacional.hr Đurđica Kolarec.

Napominje da bi Hrvatska legalizacijom prostitucije prekršila Konvenciju iz 1949. koju je i sama potpisala. Konvencija iz 1949. uspostavlja jasnu vezu između trgovanja ljudima i prostitucije te zabranjuje organiziranje javnih kuća i podvrgavanje žena u prostituciji registraciji ili kontrolama.

"Kunstov prijedlog je loš i na svaki njegov argument mi imamo nekoliko protuargumenata. Sve što je predložio u interesu je države i muškaraca, ali ne i žena. Iskustva pokazuju da je vidljiv porast potražnje za seksualnim robinjama i porast broja viktimiziranih strankinja tamo gdje je prostitucija legalizirana ili tolerirana", zaključila je Đurđica Kolarec.

HDZ-ov saborski zastupnik i inicijator legalizacije prostitucije Boris Kunst ne želi, kako kaže, ulaziti u polemike sa ženskim udrugama, ali pri svome mišljenju i dalje ostaje.

"Vrijeme će pokazati kako će taj problem biti rješen, ali prostitucija mora biti stavljena u zakonski okvir", ističe Kunst.

U Hrvatskoj trenutno nema konkretnog zakonskog okvira za prostituciju, a spominje je tek Kazneni zakon i članak 195. u kojemu stoji da će se onoga tko organizira ili omogući pružanje seksualnih usluga, odnosno podvođenje, kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Svjetska iskustva s prostitucijomProstitucija je danas legalizirana u Nizozemskoj, Francuskoj, Danskoj, Luksemburgu, Italiji i Španjolskoj. Finska, Portugal i Grčka nisu je regulirale, ali ni zabranile. Irska, koja je Hrvatskoj uzor u mnogim stvarima, prostituciju je zabranila.

Vlada SAD-a u Predsjedničkoj direktivi o nacionalnoj sigurnosti iz prosinca 2002. usvojila je čvrstu politiku protiv legalizacije prostitucije koja se temelji na dokazima da je prostitucija u suštini štetna i dehumanizirajuća, te da potiče trgovanje ljudima koje je oblik ropstva modernih vremena.

Švedska vlada je ustanovila da najveći dio ogromnog profita koji generira globalna seks industrija odlazi u džepove trgovaca ljudima. Boreći se protiv trgovanja ljudima i promovirajući ravnopravnost žena, Švedska agresivno kažnjava kupce, svodnike i vlasnike javnih kuća još od 1999.godine. Kao rezultat, dvije godine nakon uvođenja te politike, broj žena u prostituciji pao je za 50 posto, a broj muškaraca koji kupuju seks pao je za 75 posto. Trgovanje u svrhu seksualnog iskorištavanja također je opalo.

Vezane vijesti

Slovenija razmišlja o ukidanju dozvola za barske plesačice

Slovenija razmišlja o ukidanju dozvola za barske plesačice

Nakon upozorenja iz nevladinih udruga i diplomatskih krugova da je upletena u trgovinu ljudima, Slovenija će vjerojatno ukinuti izdavanje radnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika