22.01.2008. / 10:23

Autor: Marko Biočina

LANSIRAN SATELIT

Izrael istražuje svemir

Izrael je jučer u orbitu lansirao satelit TECSAR, komercijalni satelit namijenjen sakupljanja podataka i informacija o svemiru. Satelit je lansiran iz Indije pomoću indijske rakete, a cijelim procesom su rukovodili miješana izraelsko-indijska ekipa stručnjaka.

TECSTAR je tehnološki najnapredniji satelit kojeg je Izrael do sada lansirao te će pomoću njega znanstvenici moći snimiti vrlo kvalitetne snimke svemira bez obzira na količinu svjetla i vremenske uvjete. Tako je već osamdeset minuta nakon lansiranja satelit počeo odašiljati prve signale, a danas bi trebao postati operativan.

Prvi satelit ove vrste Ofek 1 Izrael je lansirao 1988. godine, a svemirski program te države naročito se intenzivirao tijekom posljednjih desetak godina. Većina ih se koristi u vojne svrhe. Najveći neuspjeh izraelskog svemirskog programa dogodio se 2004. godine kad je zbog pogreške pri lansiranju satelit Ofek 6 pao u Indijski ocean.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika