22.01.2008. / 14:15

Autor: Katarina Zorić

PORUKA PREMIJERU

SSSH: Možemo istovremeno prosvjedovati i pregovarati

U SSSH-u ističu da je prosvjed legitimna aktivnost svakoga sindikata te da u svezi njegova organiziranja premijer ne treba odašiljati poruke

Savez samostalnih sindikata Hrvatske oglasio se danas priopćenjem u kojemu tvrde da se "može biti i na prosvjedu i u Vladi i u GSV-u". Takvu reakciju izazvala je izjava premijera Ive Sanadera koji je rekao da "ako je nekom stalo riješiti probleme ne može jedan dan prosvjedovati na ulici, a idući sjediti u Vladi ili na Gospodarsko-socijalnom vijeću".

U priopćenju navode da SSSH aktivno sudjeluje u socijalnome dijalogu i zalaže se za njegov razvitak, ali i ravnopravnost svih partnera u socijalnome dijalogu.

Ističu da je prosvjed legitimna aktivnost svakoga sindikata te da u svezi njegova organiziranja premijer ne treba odašiljati poruke, moguće prijetnje ili uvjetovanje, a ako misli da zbog prosvjeda treba prekinuti socijalni dijalog - neka ga prekine, poručili su iz SSSH.

U SSSH-u smatraju da priprema prosvjeda uz istodobnu inicijativu za izradom socijalnoga sporazuma i rad u GSV-u nisu nespojive aktivnosti jedne sindikalne središnjice.
SDLSN traži donošenje Zakona o plaćama i novi Kolektivni ugovor
Čelnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika tražit će od Vlade donošenje Zakona o plaćama državnih službenika do kraja ožujka te početak kolektivnih pregovora za novi Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, koji istječe u srpnju.

Predsjednik sindikata Boris Pleša na današnjoj konferenciji za novinare najavio je kako im je cilj da zakon što prije stupi na snagu, ali i da bude kvalitetan. Plaća referenta sa srednjom stručnom spremom i 20 godina staža tako bi primjerice, umjesto dosadašnjih 4 tisuće kuna neto, trebala iznositi tristotinjak kuna više.

Kako bi se podigla razina prava zaposlenika, Sindikati su najavili kako će u pregovore o novom kolektivnom ugovoru krenuti s gotovim prijedlogom vlastitog kolektivnog ugovora.

Pleša je najavio da će aktualizirati pitanje imenovanja zajedničkog radnog tijela Vlade i sindikata državnih službi kako bi se poboljšala kvaliteta rada i učinkovitosti državnih službi. To bi tijelo trebalo predlagati mjere u vezi sa strukturom kadrova u državnim tijelima s obzirom na potreban broj službenika i namještenika, obrazovnu strukturu, te odgovarajuće oblike zbrinjavanja viška zaposlenih.

Sindikalci su skrenuli pozornost na činjenicu da ukidanje dužnosničkog statusa pomoćnika ministara, kao oblik profesionalizacije i depolitizacije državne službe, treba rješavati njihovim izborom putem javnog natječaja na službeničke položaje ravnatelja u ministarstvu, a ne njihovim imenovanjem državnim tajnicima.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika