24.01.2008. / 13:41

Autor: Katarina Zorić

ZAGREB

Obdukcija potvrdila da je 16-mjesečni dječak umro od gripe

Iako se kao mogući uzrok smrti spominjala srčana greška, obdukcija je pokazala da je uzrok dječakove smrti virus A tipa H1N1

Obdukcijski nalaz potvrdio je danas da je 16-mjesečni dječak, koji je prije dva tjedna primljen u Kliniku za zarazne bolesti Fran Mihaljević s visokom temperaturom, umro nekoliko sati kasnije od posljedica gripe, izjavio je ravnatelj Klinike prof. Antun Beus.

Iako se kao mogući uzrok smrti spominjala srčana greška, obdukcija je pokazala da je uzrok dječakove smrti virus A tipa H1N1. Daljnjim pretragama liječnici će utvrditi kakve je štetne posljedice virus izazvao u organizmu.

Zbog iscrpljenosti i visoke temeperature dječak je 10. siječnja primljen u jedinicu intenzivne njege gdje mu je odmah po dolasku u brisu grla utvrđen virus gripe. "Gripa je bolest koja može uzrokovati niz komplikcija, posebice kod starijih ljudi, kroničnih bolesnika i male djece te zato i pozivamo svake godine na cijepljenje", rekao je prof. Beus.

Vrhunac epidemije gripe očekuje nas upravo ovih dana, odnosno krajem siječnja i početkom veljače, pa je naročito potrebno zaštititi malu djecu i ne voditi ih među velike grupe ljudi gdje kolaju virusi.

Prof. Beus ističe kako se mogu cijepiti sva djeca starija od 6 mjeseci života, ali se to najčešće čini u slučajevima kada imaju neku popratnu bolest koja ih ugrožava.

Vezane vijesti

Znanstvenici otkrili gen koji regulira odgovor na gripu

Znanstvenici otkrili gen koji regulira odgovor na gripu

Genetsko otkriće moglo bi objasniti zašto neke osobe ozbiljno obole ili čak ne prežive gripu, dok druge prođu s blažim simptomima koji su ograničeni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika