25.01.2008. / 08:53

Autor: Marko Biočina

IZBORI U SRBIJI

Tadić odbio uvjete Vojislava Koštunice

Boris Tadić je odbacio takvu mogućnost rekavši kako neće dopustiti da mu se postavljaju uvjeti. Pozvao je sve demokratske snage u zemlji da se ponovno ujedine kao i 2000. godine jer za Srbiju danas postoje samo dvije opcije - Europa ili izolacija.

Boris Tadić za sada je odbio potporu Vojislava Koštunice u drugom krugu predsjedničkih izbora. Aktualni predsjednik objavio je kako ne može pristati na uvjete Koštunice i koalicije DSS-Nova Srbija koju predvodi.

Koštunica, predsjednik DSS-a i aktualni premijer Srbije tražio je da se u koalicijski sporazum koji njegova i Tadićeva stranka imaju na parlamentarnoj razini ugradi obveza da će "samo cjelovita država, koju priznaje i EU u njenim sadašnjim međunarodnim granicama, dakle s Kosovom kao sastavnim dijelom, moći nastaviti proces europskih integracija".

Takva formulacija ustvari bi značila trenutni prekid pregovora s Europskom unijom. Također, Koštunica je tražio da se u slučaju dolaska misije EU na Kosovo odbaci već parafirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Boris Tadić je odbacio takvu mogućnost rekavši kako neće dopustiti da mu se postavljaju uvjeti. Pozvao je sve demokratske snage u zemlji da se ponovno ujedine kao i 2000. godine jer za Srbiju danas postoje samo dvije opcije - Europa ili izolacija.

Politički analitičari u zemlji ocjenjuju kako su zahtjevi Vojislava Koštunice bili preveliki. Tadić je očito procijenio kako će čvrstim odbijanjem premijerove ucjene privući više glasova, naročito među neopredijeljenim glasačima i pristašama LDP-a Čede Jovanovića.

Ipak, bez obzira tko pobijedi na predsjedničkim izborima, za očekivati je velika preslagivanja u srpskom parlamentu, jer je očito da koalicija DS-a i DSS-a puca. U slučaju da dobije novi mandat Tadić bi mogao iskoristiti taj momentum da prekine koaliciju s Koštunicom i isprovocira prijevremene izbore.

S druge strane, ako predsjednik postane radikal Nikolić, njegova bi stranka uz pomoć Koštunice mogla pokušati formirati većinu u parlamentu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika