28.01.2008. / 09:03

Autor: Marko Biočina

ZAGREB

Gradska skupština protiv Horvatinčićevog projekta

Da bi investitor počeo s gradnjom Gradska skupština mora usvojiti detaljni plan uređenja tog gradskog bloka. Za to je potrebna većina, odnosno glasovi 26 od 51 zastupnika. Nominalno, SDP s partnerima ima 30 glasova, ali čini se da bi neki od tih saveznika u ovom slučaju mogli odbiti poslušnost.

Nakon što se u subotu na prosvjedu protiv gradnje Lifestyle centra na Cvjetnom trgu okupilo više od 4 tisuće Zagrepčana, konačna realizacija tog projekta Tomislava Horvatinčića postala je upitna. Naime, da bi investitor počeo s gradnjom Gradska skupština mora usvojiti detaljni plan uređenja tog gradskog bloka. Za to je potrebna većina, odnosno glasovi 26 od 51 zastupnika.

Nominalno, SDP s partnerima ima 30 glasova, ali čini se da bi neki od tih saveznika u ovom slučaju mogli odbiti poslušnost. Sjednica Gradske skupštine je u četvrtak, a 11 zastupnika HSS-a, HSU-a i SNL-a moglo bi se prikloniti oporbenim zastupnicima kojih ima ukupno 16.

Predstavnici Hrvatske stranke umirovljenika kažu kako će odluku donijeti na sam dan sjednice, a u vodstvu stranke neskloni su radikalnim potezima poput prekida do sada dobre suradnje s SDP-om na razini grada. Zato smatraju da bi bilo najbolje da se glasovanje o Cvjetnom trgu odgodi.

Tatjana Holjevac, predsjednica Skupštine također bi mogla glasati protiv Horvatinčićevog projekta. Jučer je izjavila kako se ne može oglušiti na prosvjed građana te akko smatra da javne rasprave ne mogu voditi privatni investitori, kao što je bio slučaj kod Cvjetnog trga. "Izgubile su se konture grada i mi podržavamo da se o tom projektu treba još razgovarati. No, i u samom prosvjedu ima puno čimbenika, ali i politike", izjavila je Holjevac za Jutarnji list.

Gradska organizacija Hrvatske seljačke stranke, kako je najavio predsjednik Darko Vuletić, glasat će na temelju mišljenja struke, odnosno arhitekata koji su članovi stranke.

Također, izglasavanje detaljnog plana uređenja bloka na Cvjetnom trgu mogli bi ugroziti i zastupnici samog SDP-a. Podsjetimo, Ivo Josipović, Neven Mimica, Mirando Mrsić, Jurica Meić i Iva Prpić, već su jednom svojim nedolaskom uzrokovali odgađanje glasovanja na sjednici Gradske skupštine.

Od pet nezavisnih zastupnika dvojica su već najavili kako će glasati protiv detaljnog plana. To su Stipe Tojčić i Ivica Miočić Stošić, a zanimljivo je to da su oboje zaposleni u Holdingu.

Vezane vijesti

Zvao Karamarka i Bandića zbog Horvatinčića

Zvao Karamarka i Bandića zbog Horvatinčića

Na Općinskom sudu u Šibeniku danas je nastavljeno suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću zbog izazivanja teške pomorske nesreće 16.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika