03.02.2008. / 09:48

Autor: Katarina Zorić

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Najneizvjesniji izbori u Srbiji

Oko 6,7 milijuna birača u drugom krugu moći će izabrati novog predsjednika Srbije između predstavnika Demokratske stranke Borisa Tadića i kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića

U Srbiju su započeli dosad najneizvjesniji predsjednički izbori. Birališta su otvorena u 7 sati, a oko 6,7 milijuna birača u drugom krugu moći će izabrati novog predsjednika Srbije između predstavnika Demokratske stranke Borisa Tadića i kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića.

U prvom krugu predsjedničkih izbora 20. siječnja bilo je devet kandidata, oko 4,1 milijun birača izašlo je na birališta te je Nikolić osvojio 1.646.172 glasa ili 39,99 posto, a Tadić 1.457.030 glasova ili 35,39 posto. Centar za slobodne izbore i demokraciju najavio je mogućnost da - po prvi puta otkako ta nevladina organizacija daje procjene izbornih rezultata u posljednjih desetak godina, s greškom uvijek manjom od jedan posto - ovoga puta, u slučaju da razlika između Tadića i Nikolića bude ispod sto tisuća glasova, neće biti procjene rezultata danas navečer, već bi se moglo čekati da svi glasovi budu prebrojani.

Prema predviđanjima srpskih analitičara dio potencijala na koji dva kandidata mogu računati u drugom krugu dolazi iz fonda glasača koji su u prvom krugu glasovali za jednog od preostalih sedam kandidata, ali i onih koji 20. siječnja nisu izašli na izbore.

CeSID je jedini koji je uoči drugog kruga predsjedničkih izbora objavio rezultate svojih istraživanja, a blagu prednost dao je Borisu Tadiću. Prognoziraju da će u drugom krugu Tadić osvojiti između 2,1 i 2,35 milijuna glasova, a Nikolić između dva i 2,25 milijuna glasova.

Podsjetimo, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pozvao je sve Hrvate u Srbiji da kao i u prvom krugu izbora iziđu na glasačka mjesta i podrže predsjedničkog kandidata Borisa Tadića.

Biračka mjesta bit će zatvorena u 20 sati, a tada prestaje i izborna šutnja koja je počela u četvrtak u ponoć.

Na Kosovu stanje mirnoNa dan održavanja drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji situacija na Kosovu je mirna, izjavio je u Prištini glasnogovornik Kosovske policijske službe Veton Elshani. Rekao je da Kosovska policijska služba nije poduzela posebne mjere na osiguranju glasačkih mjesta, ali da će odmah intervenirati u slučaju incidenata.

"Mi ne osiguravamo glasačka mjesta, ali ćemo kao i uvijek odmah reagirati ukoliko bude nekih problema ili ekscesa", rekao je Elshani.

Na Kosovu na popisu birača imaju 114.033 osobe a otvoreno je 277 glasačkih mjesta.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika