07.02.2008. / 13:20

Autor: Katarina Zorić

KRIZA U SRBIJI

Pad Vlade i novi izbori?

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica blokirao je potpisivanje sporazuma s EU jer je smatrao da bi on značio odustajanje Srbije od Kosova i neizravno priznanje odmetnute pokrajine. To je dovelo do snažne reakcije DS-a i G17+ koji su od premijera zatražili hitno sazivanje sjednice Vlade no on je to odbio učiniti

Nakon tijesne pobjede Borisa Tadića na predsjedničkim izborima i još jednog poraza radikala, Srbija se našla u puno težoj situaciji nego što se to moglo predvidjeti. Vladajuća koalicija koju čine Tadićev DS, Koštuničin DSS i Dinkićev G17+ gotovo se u potpunosti raspala, a na vidiku je i pad Vlade te izvanredni parlamentarni izbori, piše Večernji list.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica blokirao je potpisivanje sporazuma s EU jer je smatrao da bi on značio odustajanje Srbije od Kosova i neizravno priznanje odmetnute pokrajine. To je dovelo do snažne reakcije DS-a i G17+ koji su od premijera zatražili hitno sazivanje sjednice Vlade no on je to odbio učiniti. Štoviše, zajedno sa svojom strankom, Koštunica je Tadića i njegov DS proglasio izdajnicima.

Međutim, Koštunica je ipak nakon 24-satne neizvjesnoti odlučio sazvati sjednicu Vlade, ali tek za 14. veljače. Sjednica će se održati nakon zasjedanja Skupštine na kojoj će se raspravljati o namjerama EU da pošaljke svoju misiju na Kosovo. Za razliku od većine koja smatra da se kriza ne može rješiti, Koštunica misli da do 14. veljače ima dovoljno vremena kako bi se pokušala prevladati novonastala kriza.

Koštuničin DSS jučer je pozvao predsjednika Skupštine Olivera Dulića da sazove hitnu sjednicu Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o sporazumu s Europskom unijom i statusu Kosova. Premijerova stranka blokirala je i inauguraciju predsjednika Tadića jer su članovi Republičke izborne komisije, bliski DSS-u, izglasali ponavljanje izbora na jednom biračkom mjestu, doznaje Press.

Koštunica i Tadić zasad ne pokazuju volju za pregovorima pri čemu se obojica okreću radikalima kako bi pridobili njihovo povjerenje i potporu u Skupštini. Radikali navodno nisu voljni priklanjati se niti Koštunici niti Tadiću, a to je u svojoj izjavi za RTS potvrdio i Tomislav Nikolić.

Trećeplasirani predsjednički kandidat iz prvog kruga i vođa stranke Nova Srbija Velimir Ilić istaknuo je da on i Koštunica ne žele odustati od svojih odluka."Zna se redoslijed, Skupština, pa Vlada. Evo, ja javno pitam 'tadićevce' zašto ne žele da taj dokument prvo ide u parlament?! Ne može Božidar Đelić tek tako oštriti olovku da bi stavio svoj potpis na nešto što posredno znači priznavanje Kosova. A do kada će Vlada opstati, to ćemo vidjeti", navodi Velimir Ilić.

I dok se u Srbiji političari prepucavaju, Albanci na Kosovu tvrde da ih previranja u Beogradu nimalo ne zanimaju. Neslužbeno je proglašenje neovisnosti najavljeno za 17. veljače zbog čega su KFOR-ovi vojnici stavljeni u najviši stupanj pripravnosti. Nestabilna politička situacija negativno se odrazila i na stanje na srbijanskim burzama gdje je zabilježen pad vrijednosti dionica.

Na naslovnoj stranici srbijanskog dnevnog lista "Blic" danas se mogao pročitati pesimističan naslov koji glasi: "Ostati ćemo i bez EU i bez Kosova".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika