08.02.2008. / 13:23

Autor: Dean Sinovčić

FILM

Prvi dan berlinskog filmskog festival

Festival je otvoren filmom „Shine a Light“ redatelja Martina Scorsesea

Rolling Stones su ajveće zvijezde koje su došle na otvorenje festivalaRolling Stones su ajveće zvijezde koje su došle na otvorenje festivalaOvogodišnji, 58. po redu filmski festival u Berlinu, obilježavaju glazbeni filmovi pa je tako festival otvoren filmom „Shine a Light“ redatelja Martina Scorsesea, slijedio je film „CSNY/Deja Vu“ o grupi Crosby, Stills, Nash and Young, a slijedećih dana vidjet ćemo dokumentarac „Bananaz“ o grupi Gorillaz, „Patti Smith: The Life of“ o pjevačici Patti Smith a vidjet ćemo i Madonnu kao redateljicu filma „Filth and Wisdom“. Dolazak Martina Scorsesea u Berlin, prvi puta nakon 1981. godine i filma “Razjareni bik”, kao i Micka Jaggera, Charlija Wattsa, Keitha Richardsa i Ronnija Wooda, izazvalo je nevjerojatno zanimanje medija. Toliko, da je odlučeno da novinari koji žele raditi intervjue s njma moraju platiti 2000 eura za pisane medije i 2500 eura za tv intervju. Tih 2000 eura značilo je da će novinar pisanih medija dobiti sve intervjue, ali 2500 eura je bila cijena za samo jedan tv intervju. OK, bili smo spremni to i platiti ali, samo dan prije dolaska u Berlin spomenute zvijezde izvjestile su nas da se intervjui otkazuju. Za svakog novinara bilo je to iznenađenje koje je najmanje želio, ali to su filmski festivali, moraš pristati na sve.

Film „Shine a Light“ počinje vrlo zanimljivo. Martin Scorsese se oko mnogih stvari ne može dogovoriti s članovima grupe, prvenstveno s Jaggerom, čak mu ne znaju reći raspored pjesama koje će izvoditi na koncertu u New Yorku koji se snima za ovaj film. Pred koncert dolazi poseban gost Bill Clinton s obitelji, organizira se “meet and greet” a Keith Richards, kada je vidio Clintona, pita “pa zar će ovo biti dobrotvorni koncert?” Ravno 30 sekundi prije početka koncerta Scorsese dobiva raspored pjesama, koncert počinje i tu, nakon 10 minuta filma, prestaj zanimljivost i počinje snimka koncerta. Koncert kao koncert vrhunski je snimljen, Scorsese se maksimalno koncentrirao na izraze lica članova Rolling Stonesa i njihovo ponašanje na sceni tijekom koncerta, ali to je na kraju ipak koncert kao i svaki drugi koncert Rolling Stonesa. Četiri puta tijekom koncerta Scorsese ubacuje kratke dijelove intervjua Stonesa iz šezdesetih i sedamdesetih te jedan noviji, ali ti stari intervjui služe ne da bi objasnili fenomen Stonesa već da bi nasmijali publiku jer se tv novinari koji su ih intervjuirali pokazuju vrlo glupima. Da ne bi bilo zabune, Ante Batinović nije spomenut niti u jednom trenutku. I tako smo mi novinari dva sata čekali da nam se ponudi nešto više od vrhunski snimljenog koncerta ali to nismo dobili. Najzabavnije je bilo gledati prezgodne plavuše koje se nalaze u prvom redu koncerta, uz samu pozornicu. Vidi se da ništa nije bilo slučajno, pa ni raspored publike uz pozornicu.

Iako je film „CSNY/Deja Vu“ koji je režirao Neil Young na prvu loptu bio manje zanimljiviji od onog Rolling Stonesa, pokazalo se da je kvalitetom superiorniji. Na početku filma objašnjava se kako su Crosby, Stills, Nash and Young u šezdesetima i sedamdesetima glazbeno i plitički bili iznimno angažirani te su se tijekom 2006. ponovno okupili da bi održali seriju koncerata kojima su, jednostavno rečeno, pozivali na rušenje Georga Busha i prekid rata u Iraku. Neil Young, vođa grupe, napravio je film u stilu Michaela Moorea, kombinirajući snimke s koncerata sa razgovorima s ljudima koji podržavaju ili se protive Bushovoj politici, podržao je pojedine vojnike koji su postali glazbenici po povratku z Iraka i pišu pjesme o ratu, te je dodao i suze majke čiji je sin poginuo u Iraku. Vrhunac filma je koncert u Atlanti, kada grupa pjeva pjesmu „Opozovimo predsjednika“ a u prepunoj dvorani pola publike plješće i pjeva s njima, druga polovica zviždi, napušta koncert i u kameru objašnjava kako je ovo sramotno političko angažiranje Neila Younga. I tako, dok su se Stonesi pokazali u glamuroznoj, gotovo nestvarnoj predstavi, Neil Young pokazao je grubu stvarnost Amerike pri čemu se smijao i na vlastiti račun objavljujući novinske komentare kako četvorica staraca s više od šezdeset godina pokušavaju pomijeniti svijet.

Neil Young i Rolling Stones ujedno su i najveće zvijezde koje su došle na otvorenje festivala u četvrtak uvečer. Ove godine zvijezde u malom broju i zadržavajući se vrlo kratko dolaze u Berlin tako da ćemo u petak vidjeti Daniela Daya Lewisa zbog filma „There Will be Blood“ koji je također otkazao sve intervjue, u subotu Tildu Swinton koja je nominirana za Oscara za film „Michael Clayton“ koja je otkazala većinu intervjua, u nedjelju Isabellu Rossellini koja je također otkazala većinu intervjua, da bi slijedećeg tjedna došle zvijezde koje će se zadržati duže, a to su Penelope Cruz, Scarlett Johansson, Natali Portman i Eric Bana. Oni valjda neće otkazati dogovorene intervjue.

Fotogalerija

  • Rolling Stones su ajveće zvijezde koje su došle na otvorenje festivala
  • Koncert kao koncert vrhunski je snimljen
  •  Četiri puta tijekom koncerta Scorsese ubacuje kratke dijelove intervjua Stonesa iz šezdesetih i sedamdesetih te jedan noviji

Vezane vijesti

Voda koncesionarima

Voda koncesionarima

Prvi regionalni festival vode, kojeg je inicirala najveća regionalna izdavačka kuća Europa press holding, a organizirao Jutarnji list započeo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika