11.02.2008. / 15:02

Autor: Marko Biočina

DIJAGNOZA 1 i 2

14 uhićenih u akciji USKOK-a

U Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati akcije imena Dijagnoza 1 i Dijagnoza 2. Akcija se provodila na teritoriju cijele Hrvatske. Riječ je o najopsežnijoj antikorupcijskoj akciji od slučaja Maestro, a rezultat akcije je uhićenje devetero osoba iz Splita, od čega petero liječnika. U Osijeku je uhićeno petero osoba, među kojima i jedan liječnik.

Kako je rekao ravnatelj policije Marijan Benko, radi se o dvije grupe koje nisu bile međusobno povezane, ali su na isti način činili kaznena djela. Uglavnom se radilo o krivotvorenju službenih nalaza i isprava u sprezi liječnika i djelatnika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Na taj način navodno je nanesena milijunska šteta državnom proračunu. Osumničenici su svoje usluge naplaćivali između 3500 i 8000 eura.

USKOK i policija su obavili pretres svih vojnih i civilnih slučajeva koji se odnose na otvaranje bolovanja, odlazak u mirovinu, dijagnoze invaliditeta te posttraumatskog stresnog poremećaja te su navodno pronašli veliku količinu dokaznog materijala, bianco potpisanih liječničkih nalaza i krivotvorenih pečata. Kako je istaknuo Benko, samo kod jedne osobe je pronađeno 50 pečata. Iako su u ovom slučaju zakon prekršili i svi oni koji su dali mito, ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan naglasio je kako u ovom istražnom zahtjevu oni neće biti sadržani. Razlog tome je, kako kaže Cvitan, to što USKOK ne želi previše opteretiti optužnicu i na taj način onemogućiti brzo i efikasno suđenje.

Osim uniformiranih policajaca, u akciji su sudjelovali i policajci u civilu i interventna jedinica. Policija pretražuje kompjutore i garderobne ormariće koje istodobno i čuva kako ne bi došlo do brisanja dokumentacije i "nestanka" određenih dokaza. Navodno su u ranim jutrarnjim satima pretraživani i stanovi nekih liječnika, a podrobnije informacije o cijeloj akciji očekuju se tijekom poslijepodneva.

Cvitan je naglasio kako će sva saznanja iz istrage biti predstavljena dužnosnicima Ministarstva branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti koji bi onda na temelju njih mogli provesti daljnju reviziju. Cvitan je također potvrdio kako će svima za koje se utvrdi da su prava stekli na nezakonit način, ta prava biti oduzeta.

Inače, broj ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata u protekle je četiri godine porastao čak za 30 posto. Prema službenoj evidenciji za 2007. godinu taj status uživa 43.492 branitelja. Nakon što budu riješeni svi zahtjevi procjenjuje se kako bi ih moglo biti oko 55 tisuća.

S obzirom da u Hrvatskoj trenutno ima malo manje od 490 tisuća evidentiranih branitelja, ispada da je svaki deseti Hrvat sudjelovao u Domovinskom ratu te da je svaki deseti među njima invalid.

U kuloarima se već godinama priča kako je velik broj osoba do tog statusa došlo na nelegalan način, no ovo je prvi put da je istraga polučila konkretne rezultate. Oporbeni zastupnici i neke nevladine udruge često su u prošlosti zahtjevali objavljivanje podataka iz Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja kako bi se mogla provesti revizija. Nadležno ministarstvo je do sada često odbijalo takve zahtjeve tvrdeći da je objava podataka iz Registra protuzakonita.

Vezane vijesti

Tko je rasturio Jadrankamen?

Tko je rasturio Jadrankamen?

Državno odvjetništvo odbacilo je tvrdnje da nije reagiralo na upozorenja o sumnjivom poslovanju i mogućim zlouporabama u Jadrankamenu, navodeći da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika