12.02.2008. / 09:37

Autor: Katarina Zorić

DIJAGNOZA 1 I 2

Danas privođenje osumnjičenih

Državnom je proračunu nanesena višemilijunska šteta, a policija i USKOK nisu htjeli otkriti koliko je osoba tako steklo povlastice

Četrnaestero uhićenih u akcijama Dijagnoza 1 i Dijagnoza 2 danas bi trebali biti privedeni na saslušanje kod istražnog suca. Osumnjičenici su jučer uhićeni u zajedničkoj akciji policije i USKOK-a na području Splita, Osijeka i Zagreba, a na teret im se stavlja krivotvorenje mirovina, invalidnina i ostalih braniteljskih privilegija. Iako skupine međusobno nisu bile povezane, radile su na jednak način.

Državnom je proračunu nanesena višemilijunska šteta, a policija i USKOK nisu htjeli otkriti koliko je osoba tako steklo povlastice. Ipak, zna se da će svi koji su povlastice stekli novcem bez njih ostati. USKOK sumnja da devetero uhićenih u Splitu i petero u Osijeku nisu usamljeni pojedinci, nego da je takvih zločina bilo po cijeloj Hrvatskoj, pa će se istraga nastaviti.

Za dobivanje usluga koje su rezultirale dobivanje povlastica osobe su plaćale od 3500 do 8000 eura. Osim ostvarivanja prava na vojne i civilne mirovine ili povećavanja njihovih iznosa skupine su bespravno sređivale i stjecanje prava na dionice, oslobođenje od plaćanja poreza i carine, uvoz automobila i odobravanje stambenih kredita po povlaštenim kamatnim stopama.

Među uhićenima ima i liječnika iz splitske bolnice, ali i iz privatnih ordinacija te zaposlenih u Zavodu za mirovinsko osiguranje. Među njima je i jedan koji je po krivotvorenju bolovanja, mirovina i dijagnoza PTSP-a navodno poznat otprije. Zbog sumnji u nezakonite radnje policija i USKOK neke su osobe pratili mjesecima. Jučer je od ravnateljstva splitske bolnice nenajavljeno da su zatražili i dobili mogućnost pregleda određene medicinske dokumentacije, računala i nekih liječničkih ureda. Bolnička uprava nije znala za akciju niti što i koga policija konkretno traži. Policija je pretražila i Zavod za mirovinsko osiguranje, a spominje se kako njihova posjeta nisu bili pošteđeni ni neki privatni stanovi.

U Ministarstvu branitelja podupiru akciju te ističu kako je u interesu branitelja i njihovih obitelji da se sve krivotvorene dijagnoze sankcioniraju. Naglasili su i da su sve pristigle, potpisane i anonimne prijave o nezakonitom radu pojedinaca ili institucija prosljeđivali USKOK-u ili Državnom odvjetništvu.

Zajednica udruga branitelja liječenih od PTSP-a podržala akciju DijagnozaZajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja osudila je sve koji su iskoristili i zlouporabili hrvatsku državu, dajući punu potporu djelovanju pravnog sustava u Hrvatskoj. U današnjem priopćenju zatražili su objavljivanje imena osoba koje su protupravno djelovale, osobito imena branitelja te vrijeme i dužinu njihova sudjelovanja u Domovinskom ratu koji su iskoristili dijagnozu PTSP-a za protuzakonito stjecanje svojih prava.

"Mi hrvatski branitelji liječeni od PTSP-a ne možemo dozvoliti da se kroz par ovakvih slučajeva nanosi šteta ugledu i dostojanstvu svim hrvatskim braniteljima liječenim od PTSP-a, koji su svoju mladost i zdravlje ugradili u stvaranje samostalne i neovisne Republike Hrvatske", navode u priopćenju.

Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja traži od potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor da "svojim autoritetom i funkcijom stane u obranu dostojanstva i integriteta branitelja i ne dozvoli stigmatiziranje kroz taj slučaj cijele populacije hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a".

Vezane vijesti

Tko je rasturio Jadrankamen?

Tko je rasturio Jadrankamen?

Državno odvjetništvo odbacilo je tvrdnje da nije reagiralo na upozorenja o sumnjivom poslovanju i mogućim zlouporabama u Jadrankamenu, navodeći da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika