19.02.2008. / 09:14

Autor: Katarina Zorić

PRORAČUN

Trećina proračuna potrošit će se za mirovine

Za plaće zaposlenih u državnoj administraciji bit će potrebno 21,5 milijardi kuna

Prijedlog proračuna za 2008. godinu težak je 114,7 milijardi kuna, a od tih sredstava više od trećine namijenjeno je za mirovine, odnosno 33 milijarde kuna što je za 10 posto više nego prošle godine. Za plaće zaposlenih u državnoj administraciji bit će potrebno 21,5 milijardi kuna, piše Jutarnji list.

HSS-ov ministar poljoprivrede Božidar Pankretić prema nacrtu proračuna za ovu godinu na raspolaganju će imati 4,5 milijardi kuna što je znatno manje od šest milijardi kuna koliko je HSS tražio u koalicijskim pregovorima. Drugi HSS-ov član Vlade ministar turizma Damir Bajs dobio je također manje nego što je najavljivao. Naime, prema predloženom Proračunu Bajs će u 2008. imati 228 milijuna kuna što je jedan od najmanjih resornih proračuna. Ministarstvo regionalnog razvitka kojega vodi HDZ-ov Petar Čobanković morat će se zadovoljiti s dvije milijarde kuna.

Najveći proračunski gubitnik je HDZ-ov ministar mora i prometa Božidar Kalmeta koji je ostao bez resora turizma i razvitka pa mu je i proračun smanjen za 2,4 milijarde kuna, a u ovoj će godini raspolagati s 8,30 milijardi kuna. U novome proračunu najviše se štedjelo na policiji pa će MUP dobiti oko 200 milijuna kuna manje nego prošle godine. Tajni agenti pak ove će godine dobiti više novca nego lani, a budžet SOA-e trebao bi biti povećan za oko 27 milijuna kuna.

Iako se najavljivala štednja u trošenju državnog novca, Vladin proračun u odnosu na prošlu godinu bit će veći za čak 30 posto, a i ostali središnji Vladini uredi planiraju potrošiti više novca nego protekle godine. Rastu i troškovi Ureda predsjednika i Sabora, ali znatno manje nego proteklih godina.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika