21.02.2008. / 07:40

Autor: Katarina Zorić

ZABRINUTOST NACIONALNIH MANJINA U SRBIJI

Hrvati u Srbiji uznemireni pozivima za vojne vježbe

Iako je formalni naziv poziva "vojni raspored", pripadnici manjina ipak su u strahu jer su pozive dobili u jeku kosovskih zbivanja pa ih ta situacija podsjeća na događanja uoči rata u Hrvatskoj i BiH

Hrvatima koji žive na području Srbije, ali i pripadnicima drugih nacionalnih manjina u proteklih mjesec dana srbijansko Ministarstvo obrane šalje pozive za vojne vježbe, doznaje Nacional.hr iz nekoliko hrvatskih udruga koje djeluju u Srbiji. Iako je formalni naziv poziva "vojni raspored", pripadnici manjina ipak su u strahu jer su pozive dobili u jeku kosovskih zbivanja pa ih ta situacija podsjeća na događanja uoči rata u Hrvatskoj i BiH.

Napetost među pripadnicima nacionalnih manjina na području Srbije vidljiva je i na mnogim internetskim forumima i blogovima. "Zabrinut sam zbog činjenice da su neki moji prijatelji dobili pozive za nekakve 'vojne vježbe', a mnogi od njih imaju i po 50 godina starosti. Pogađate, poglavito se radi o – nesrbima. Htjeli ne htjeli, moramo s pozornošću pratiti što se događa u Srbiji. Hrvati iz Beograda i Srijema pogotovo, s obzirom na to da imaju najgora iskustva sa srpskim šovinizmom", piše bloger Taurunum.

Predsjednik Demokratske zajednice Hrvata u Vojvodini Đorđe Čović potvrdio nam je da su pozivi počeli dolaziti prije mjesec dana i to uglavnom Hrvatima i Mađarima. "Tražili smo od Ministarstva obrane Srbije da nam odgovore zašto šalju te pozive kojima uznemiravaju ljude. Rekli su da je u pitanju samo nekakvo pregrupiranje i reorganizacija te da nema razloga za zabrinutost", pojasnio je Čović. Napominje da situacija na Kosovu dodatno stvara napetu atmosferu, ali smatra "da neće doći do nikakvog ratnog stanja te da se ljudi ne trebaju bojati".

Neslužbeno doznajemo da su lokalni predstavnici Matice iseljenika već nekoliko dana u Zagrebu zbog konzultacija oko novonastale situacije, ali službenu potvrdu te informacije nemamo. Iako smo u Hrvatskoj matici iseljenika pokušali doznati što se uistinu događa, ni nakon nekoliko poziva odgovor nismo dobili.

U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija potvrđuju da su pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji dobivali pozive, ali ne za vojne vježbe nego za vojne rasporede. Ističu da poziva nije bilo neposredno prije i poslije proglašenja neovisnosti Kosova.

Podsjetimo, srbijanski ministar obrane Dragan Šutanovac nekoliko je puta naglasio da neće biti vojne intervencije na Kosovu te da srbijanska vojska ne planira sukobe s KFOR-om i međunarodnom zajednicom.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika