28.02.2008. / 15:37

Autor: Katarina Zorić

POZITIVNI REZULTATI

U svibnju isplata dividende T-HT-a

Najveća domaća telekom tvrtka 2007. godinu završila je s neto dobiti u iznosu od 2,47 milijardi kuna, 11,6 posto većom nego 2006. godine, a gotovo cjelokupna dobit trebala bi biti isplaćena dioničarima kroz dividendu u iznosu od 29,56 kuna po dionici

Cijena dionice T-HT-a nakon objave financijskih rezultata za 2007. godinu porasla je za 5.3 posto, a ukupni promet na Zagrebačkoj burzi tom dionicom dosegnuo je gotovo 30 milijuna kuna

Najveća domaća telekom tvrtka 2007. godinu završila je s neto dobiti u iznosu od 2,47 milijardi kuna, 11,6 posto većom nego 2006. godine, a gotovo cjelokupna dobit trebala bi biti isplaćena dioničarima kroz dividendu u iznosu od 29,56 kuna po dionici. Svi vlasnici dionica HT-a dobit će 1868 kuna dividende po paketu od 63 dionice, a svi dioničari isplatu dividendi trebali bi primiti 19. svibnja.

Tvrtka je ostvarila više od 8,8 milijarda kuna prihoda, neto dobit od 2,47 milijarda kuna, a konsolidirana neto dobit Hrvatskih telekomunikacija u prošloj je godini u odnosu na godinu prije porasla za 11,6 posto, na 2,47 milijarda kuna, piše Večernji list.

Poslovno izvješće T-HT-a danas se izvrsno odrazilo na cijenu dionice, a s obzirom na to da je riječ o jednoj od najlikvidnijih i po tržišnoj kapitalizaciji najvećih kompanija na domaćoj burzi, T-HT-ovo financijsko izvješće moglo bi pozitivno utjecati na cjelokupno raspoloženje investitora.

Glavni izvršni direktor i predsjednik Uprave Ivica Mudrinić istaknuo je uspjehe u poslovanju s korisnicima ADSL-a, odnosno povećanje od 59,9 posto te penetraciju koja je dosegla 22 posto kućanstava.

U 2008. očekuje se pad prihoda u fiksnoj telefoniji, ali i rast mobilnih usluga i interneta. Također, trebao bi se postići cilj od 450.000 korisnika ADSL-a te rast broja IP TV korisnika. Ipak, najveći izazov T-HT-a i dalje su nerješena pitanja s Gradom Zagrebom oko DTK mreže.

Mudrinić je istaknuo da je do povećanja došlo zahvaljujući prihodima od ulaganja koja se vode po metodi udjela u vezi s ulaganjima u HT Mostar u iznosu od 256 milijuna kuna. Veća neto dobit rezultat je i povećanja neto financijskih prihoda koji su porasli za 45,1 posto ponajprije kao rezultat većih prosječnih stanja novčanih ekvivalenata.

Kada je riječ o cijenama roaminga u mobilnoj telefoniji, Mudrinić ističe da će pozorno pratiti razvoj na tržištu. Po njegovu mišljenju, tržište će odraditi svoje i po pitanju glasovnog, SMS i data roaminga, ali će HT nastaviti poštovati odluke Europske komisije.

Ivana Šoljan, članica Uprave i izvršna direktorica T-Coma, također je procijenila da će doći do smanjivanja cijena, poglavito jer to tržište zahtijeva, a najavljuje i ponudu triple playa, koji je trenutačno zaustavio HAT zabranivši privremeno tu uslugu.

Na dan 31. prosinca 2007. HT Grupa imala je 6724 zaposlenika, odnosno 774 manje nego krajem prethodne godine. Uz rast usluga na hrvatskom tržištu za 2008. godinu, čelnici kompanije najavili su i mogućnost regionalne suradnje kroz nove akvizicije.

Vezane vijesti

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

Saborska oporba usprotivila se danas izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom koje predlaže Vlada, ističući kako se sustav radničkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika