01.03.2008. / 14:01

Autor: Katarina Zorić

PROJEKT ZAČIN

Nestle preuzima Podravku?

Na sastanku je potvrđeno da je Fima spremna platiti dionice Podravke po znatno većoj cijeni od trenutačne tržišne te bi za Fimu bila prihvatljiva i cijena od 530 do 570 kuna po dionici, za što će biti potrebno izdvojiti 55 do 60 milijuna eura

Najveći pojedinačni vlasnik Podravkinih dionica varaždinska Fima u postupku je preuzimanja 25 posto dionica Podravke. Time bi stekla presudan utjecaj na Upravu i prisilila je na novi plan rekonstruiranja kompanije. Iako za to još nema potvrde, neke stvari upućuju kako iza Fiminog pothvata stoji švicarski Nestle, piše Business.hr.

Plan preuzimanja nazvan Spice, odnosno Začin, prezentirao je predsjedniku Uprave Podravke Darku Marincu čelni čovjek varaždinske Fima grupe Milan Horvat. Osim Horvata, sastanku s Upravom nazočili su i predstavnici investicijske tvrtke iz New Yorka Rhone Group. Na sastanku je potvrđeno da je Fima spremna platiti dionice Podravke po znatno većoj cijeni od trenutačne tržišne te bi za Fimu bila prihvatljiva i cijena od 530 do 570 kuna po dionici, za što će biti potrebno izdvojiti 55 do 60 milijuna eura.

Rhone Group LLC je konzultantska tvrtka koja pruža usluge savjetovanja u investicijskom bankarstvu te je švicarskom prehrambenom divu Nestleu bila savjetnik u preuzimanju američkih tvrtki Chef America i Dreyer's Grand Ice Cream. Osim toga, Podravka je donedavno distribuirala Nestleove proizvode u Hrvatskoj što je bilo unosno. Nakon naglog raskida ugovora Podravki je pala vrijednost i sada se nalazi pred preuzimanjem.

Za ostvarenje plana Fima mora preuzeti još 14,36 posto udjela u Podravki s obzirom na to da već kontrolira 10,64 posto.

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika