02.03.2008. / 10:47

Autor: Katarina Zorić

RUSIJA

Rusi biraju Putinova nasljednika

Nitko ne sumnja u pobjedu Dmitrija Medvedeva, direktora državnoga naftnog diva Gazproma, kojega su državni mediji uz potporu Kremlja pretvorili u jedno od najprepoznatljivijih lica Rusije

Rusija bira novoga predsjednika, a glasovanje je službeno započelo sinoć u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu otvaranjem birališta na Čukotskom polutokoku, na ruskom krajnjem istoku.

Nitko ne sumnja u pobjedu Dmitrija Medvedeva, direktora državnoga naftnog diva Gazproma, kojega su državni mediji uz potporu Kremlja pretvorili u jedno od najprepoznatljivijih lica Rusije. Ostala trojica kandidata kontroverzni ultranacionalist Vladimir Žirinovski, vođa Komunista Genadij Zjuganov i mladi čelnik Demokratske stranke Rusije Andrej Bogdanov više se i ne spominju.

Iako je Medvedev liberalniji Putinov sljedbenik koji najavljuje manje miješanje države u gospodarstvo i neovisno sudstvo, mnogi smatraju da će se teško moći otrgnuti utjecaju svojega političkog mentora.

Skupina zapadnih promatrača već je uputila kritike ocijenivši da predizborna kampanja nije bila poštena jer se predsjedničkim kandidatima nije dala jednaka prilika. OESS je prije odbio poslati promatrače na izbore zbog ograničenja nametnutih svojim promatračima. Amnesty International je priopćio kako je uoči samih izbora vlada dodatno ograničila slobodu mišljenja, slobodu medija i slobodu okupljanja. Putinovi kritičari, kažu, nemaju gotovo nikakve izglede da izraze svoje mišljenje.

Predsjednik Rusije ima mnogo veće ovlasti od premijera. On izravno kontrolira oružane snage i sigurnosne službe, dok premijer vodi brigu o gospodarstvu i unutarnjim poslovima. Međutim, analitičari vjeruju da će biti pronađen neki mehanizam za zamjenu ulogu tako da Putin ostane zadužen za vojsku i sigurnosne službe.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja, na izbore će izaći između 65 i 70 posto od ukupno 109 milijuna birača, a svoj glas Medvedevu dat će njih čak 73 posto. Zjuganov uživa potporu najviše najviše 15 posto birača, Žirinovski 10 do 11 posto, a Bogdanov 1 posto glasova. Većini ruskih birača najvažnija je politička i gospodarska stabilnost koju im je tijekom osmogodišnje vladavine dao Putin i stoga će, smatraju analitičari, glasovati za njegovog štićenika Medvedeva tim više što je Putin najavio da će u slučaju pobjede Medvedeva prihvatiti dužnost premijera.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika