06.03.2008. / 15:30

Autor: Katarina Zorić

KRIZA U SRBIJI

Vlada dala negativno mišljenje o predloženoj radikalskoj rezoluciji

Službeni zaključak sjednice Vlade Srbije javnosti će biti priopćen danas u 16 sati, a sat ranije javnosti će se obratiti predsjednik Srbije Boris Tadić na izvanrednoj konferenciji za novinare

Srbijanska vlada danas je dala negativno mišljenje o prijedlogu rezolucije koju je predložila Srpska radikalna stranka, a po kojoj bi nastavak pregovora s Europskom unijom bio uvjetovan potvrdom suvereniteta Srbije i na Kosovu, javlja Radio B92 koji navodi da se o prijedlogu rezolucije negativno izjasnilo 15 ministara, a pozitivno sedam.

Službeni zaključak sjednice Vlade Srbije javnosti će biti priopćen danas u 16 sati, a sat ranije javnosti će se obratiti predsjednik Srbije Boris Tadić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Zbog neslaganja oko pitanja europskih integracija u Srbiji je ponovo otvorena politička kriza nakon što je predsjednik parlamenta Oliver Dulić jučer prekinuo sjednicu Skupštine koja je trebala početi raspravom o rezoluciji koju je predložila SRS, sve dok se o prijedlogu rezolucije ne izjasni srbijanska vlada.

Rezoluciji SRS-a u parlamentu su potporu najavile Koštuničina Demokratska stranka Srbije i njoj koalicijska Nova Srbija Velimira Ilića, te Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića, dok su se o uskraćivanju potpore rezoluciji izjasnile Demokratska stranka Borisa Tadića, G17 Plus Mlađana Dinkića, Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića, Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i stranke manjina.

Ministar pravosuđa i potpredsjednik Tadićeve DS Dušan Petrović rekao je danas novinarima da će se u idućih nekoliko dana znati želi li parlament novu vladu ili Srbiji predstoje novi izbori.

"Bilo bi dobro da održimo stabilnost političkih prilika. Izbori, po mom dubokom uvjerenju, nikad ne mogu biti štetni, ali mi smo nedavno imali predsjedničke izbore, na kojima su građani - s referendumskim odazivom - vrlo jasno dali potporu politici koja znači da se mi u isto vrijeme trebamo približavati Europi i braniti Kosovo", rekao je Petrović.

Glavni tajnik SRS-a Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za novinare kako bi već sutra mogla biti održana sjednica Skupštine Srbije na kojoj bi se provela rasprava o predloženoj rezoluciji te stranke te da će bez obzira na očekivano negativno stajalište Vlade Srbije rezolucija biti usvojena u parlamentu, nakon čega će biti obvezujuća za izvršnu vlast.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika