10.03.2008. / 08:49

Autor: Marko Biočina

HAAG

Sutra počinje suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču

U ovom trenutku nemoguće je predvidjeti mogući epilog suđenja, kao i moguću izrečenu kaznu, s obzirom da Haški tribunal nije uspio stvoriti ujednačenu sudsku praksu glede izricanja kazni

Nakon što se danas održi prvo predraspravno ročište, sutra bi u Haagu trebalo započeti suđenje hrvatskim generalima Ivanu Čermaku, Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Radi se o jedinim Hrvatima kojima se na haškom sudu sudi za zločine počinjene u Hrvatskoj. Optuženi su za zločine protiv čovječnosti, što je druga najteža kvalifikacija kaznenog djela koju izriče sud u Haagu. Teži zločin je jedino genocid, a za to su do sada u Haagu jedino bili optuženi Slobodan Milošević i nekolicina bosanskih Srba.

Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za zločine koji su se dogodili od kraja srpnja do posljednjeg dana rujna 1995. godina na području Knina, Obrovca, Benkovca i Donjeg Lapca. Radi se o stotinama ubojstava. Ono što je specifično u ovoj optužnici je to što se Tužiteljstvo koristi terminom "zajednički zločinački pothvat" tvrdeći kako su optuženi generali zajedno s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom isplanirali i proveli takav pothvat sa ciljem protjerivanja Srba iz Hrvatske.

Optužba će morati dokazati jasnu namjeru i postojanje strategije za počinjenje spomenutih zločina, dok će se obrana truditi pokazati kako su zločini bili posljedica neorganiziranosti i kaosa koji je vladao nakon Oluje, ali nikako dio šire planirane strategije.

U ovom trenutku nemoguće je predvidjeti mogući epilog suđenja, kao i moguću izrečenu kaznu, s obzirom da Haški tribunal nije uspio stvoriti ujednačenu sudsku praksu glede izricanja kazni.

Suđenje hrvatskim generalima vodit će nizozemski sudac Alphonse Orie, kojeg se smatra za jednog od boljih haških sudaca. U svojoj dosadašnjoj praksi Orie je vodio suđenje protiv Milana Babića, kojeg je osudio na 13 godina zatvora, što znači da je već donekle upoznat osnovnim informacijama vezanim za Domovinski rat.

Najvažniji proces koji je vodio svakako je bilo suđenje nekadašnjem čelniku bosanskih Srba Momčilu Krajišniku kojem je Orie izrekao kaznu od 27 godina zatvora, ali ga oslobodio optužbe za genocid, što je svojedobno izazvalo velike proteste u Bosni i Hercegovini.

Pretpostavlja se da bi suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču moglo trajati oko godinu i pol dana.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika