12.03.2008. / 13:00

Autor: Katarina Zorić, Hrvoje Šimičević

NASTAVAK SUĐENJA U HAAGU

Mišetić: Martićeva propaganda natjerala je Srbe na bijeg

Odvjetnici generala Gotovine optimistični su i tvrde da će uspjeti osporiti optužnicu. Mišetić smatra da uvodne riječi tužitelja nisu bile utemeljene na činjenicama, a za najtežu optužbu za prekomjerno granatiranje Knina rekao je kako obrana ima spreman odgovor

Uvodnim riječima i izlaganjem obrane odvjetnika Ante Gotovine završen je drugi dan suđenja trojici hrvatskih generala pred Haškim sudom.

Na početku suđenja uvodnu riječ iznio je branitelj generala Gotovine Greg Kehoe.

Izrazio je čuđenje tezama koje je jučer iznijelo Tužiteljstvo, a da uopće nije spomenulo izričite zapovijedi predsjednika Tuđmana o zabrani prekomjerne upotrebe vojne sile. Zanimljivim je ocijenio i činjenicu da uopće nije spomenuto izvješće člana međunarodne promatračke misije u Kninu koji je naveo kako u operaciji Oluja nije bilo prekomjernog granatiranja Knina.

"Dok sam jučer ovdje slušao što govori optužba, upalo mi je u oči ono što optužba nije rekla, a to je da nije bilo nikakvih deportacija kada je započela Oluja 4. kolovoza 1995.", rekao je Greg Kehoe ističući da prvog dana operacije Oluja nije bilo prekomjernog granatiranja Knina. Nakon toga je rekao kako je general Gotovina kao zapovjednik u operaciji Oluja, jedan od najzaslužnijih za završetak rata u Hrvatskoj i BiH.

Svoje iznošenje popratio je isječcima iz BBC-ova dokumentarnog serijala "Dva sata od Londona" u kojem je prikazan niz događaja koji su obilježili ratne godine u Hrvatskoj, uključujući i rušenje Vukovara. Sudac Alphons Orie isječak je okarakterizirao kao „novinarski uradak". Dodao je da je sudskom vijeću povijest sukoba u bivšoj Jugoslaviji dobro poznata te kako bi se obrana trebala fokusirati na činjenice iz optužnice.

Dok je Kehoe iznosio podatke o vojnoj karijeri generala Gotovine, sudac Orie mu je prigovorio da je 25 puta spomenuo ime generala Gotovine te se isto toliko puta nepristojno "okrenuo leđima Sudu". U nastavku izlaganja Kehoe je rekao da je Ante Gotovina inzistirao na tome da vojnici pod njegovim zapovjedništvom prođu etičku i moralnu poduku o ratnom pravu te je od svojih vojnika tražio apsolutno poštovanje Ženevskih konvencija ratovanja.

Drugi odvjetnik Ante Gotovine Luka Mišetić kazao je kako su Hrvatska vlada i Hrvatska vojska nastojali umanjiti civilne žrtve te im omogućiti normalne uvjete života, dok optužba nema niti jednog dokaza da je general Gotovina počinitelj zločina za koje ga se optužuje.

Mišetić je u izlaganju također istaknuo kako nema dokaza da je hrvatska vlada prijetila srpskim civilima genocidom. Srbi su, kazao je Mišetić, dobili mogućnost da ostanu, ali ih je uporna Martićeva propaganda uoči Oluje natjerala na odlazak.
Prema Mišetiću, spomenuta medijska kampanja od Srpske strane sustavno se tokom četiri godine prije Oluje provodila sa ciljem da se Srbe u Hrvatskoj zastraši, što je na kraju uzrokovalo njihov masovni odlazak iz Hrvatske.

Hrvatska vlada tada je planirala rušenje nametnutog srpskog režima na okupiranom hrvatskom području, dodao je Mišetić.
Mišetić se osvrnuo i na tezu tužiteljstva o Tuđmanovom govoru na Brijunima, istaknuvši kako se time cijelo vrijeme krši teorija logike jer je jasno da Tuđman govori o nanošenju snažnog udaraca srpskim vojnicima, a ne civilima.

Napomenuo je kako su uoči Oluje izdane jasne zapovijedi o poštivanju ženevskih konvencija, a za provođejne sigurnosnih zadaća zapovijedno su bili zaduženi pripadnici Vojne policije.U kratkom zatvorenom dijelu sjednice tužiteljstvo je predložilo novog svjedoka koji je svjedočio u slučaju Milošević.

Čelnici stranaka o suđenju generalimaPremijer Ivo Sanader očekuje da suđenje potvrdi nevinost hrvatskih generala. Čelnik SDP-a Zoran Milanović nada se da će sud suditi po pravu i pravdi te da će se uzeti u obzir brojni argumenti branitelja, javlja Media servis.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić još je jednom odbacila tezu da se u Haagu sudi Hrvatskoj, a podsjetila je da optužnica nije presuda te da je na obrani da je sruši.

Šef HSP-a Anto Đapić ističe da je pred hrvatskim generalima još jedna velika bitka te se nada da će njihove obrane biti kvalitetne, za razliku od dosadašnjih hrvatskih Vlada po pitanju suradnje s Haagom.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika