14.03.2008. / 08:45

Autor: Marko Biočina

SUĐENJE U HAAGU

Prva svjedokinja optužbe imena žrtava dobila od Save Štrbca

U slučajevima gdje je u svojim izjavama navodila imena žrtava, pokazalo se kako svjedokinja do tih imena nije došla samostalno već putem organizacije Veritas Save Štrbca

Jučerašnji dan na suđenju Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču protekao je u znaku svjedočenja prvog svjedoka optužbe. Riječ je o zaštićenom svjedoku, skrivenog identiteta, sve što se zna je da se radi o ženskoj osobi koja je u vrijeme Oluje boravila u Kninu kao prevoditelj UN-a. Zbog provođenja mjera zaštite identiteta polovica suđenja je bila zatvorena za javnost, a dok je u drugoj polovici procedura bila iznimno spora. Svjedokinja je pozvana na temelju dvaju pisanih izjava koje su tajne, a u kojima je opisivala prekomjerno granatiranje Knina, te ubijanje i progon civila nakon Oluje.

No, obrana je svojim unakrsnim ispitivanjem uspjela uzdrmati svjedokinju i pokazati kako postoje ozbiljne dvojbe oko vjerodostojnosti njezinog iskaza. Naime, većinu događanja svjedokinja nije vidjela iz prve ruke, već je putem razgovora s lokalnim stanovništvom. U slučajevima gdje je u svojim izjavama navodila imena žrtava, pokazalo se kako do tih imena nije došla samostalno već putem organizacije Veritas Save Štrbca.

Tako je primjerice svjedokinja govorila o događaju na Atlagića mostu kada su navodno hrvatski vojnici ubili muža jednoj ženi, a nju potom natjerali da gola trči po Kninu. Svjedokinja je prvo ustvrdila da je priču o tom događaju čula od jednog od kolega, da bi kasnije priznala da je imena žrtava dobila u Veritasu.

Isto tako, dio svjedočenja išao je prilog obrani. Kada je pričala o postupcima svoga dečka, inače specijalca vojske pobunjenih Srba, svjedokinja je indirektno potvrdila kako je evakuacija srpskog stanovništva uistinu bila unaprijed planirana i organizirana od strane srpskih vlasti. Tako je i njoj bila ponuđena evakuacija.

Svjedočenje zaštićene svjedokinje broj 136 nastavit će se danas, a valja istaknuti kako je jučer njezin identitet skoro otkriven. Naime, u jednom trenutku je tužitelj u zrak podigao papir s pisanom izjavom svjedokinje na kojoj stoji njezino ime. Otkrivanje identiteta u posljednji je čas spriječio sudac Orie.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika