17.03.2008. / 09:30

Autor: Marko Biočina

MORNARICA

Vojna baza nedaleko od Dubrovnika

Pomorska baza "Jug" biti će skromniji pandan bazi "Sjever" koja se nalazi u Puli, a izgradnja bi trebala početi 2011. godine usprkos jakom protivljenju lokalnih vlasti

Sudeći prema neslužbenim informacijama uskoro bi u uvali Doli nedaleko od Pelješca i samo pedesetak kilometara od Dubrovnika trebala početi gradnja pomorske vojne baze. Kako je obajvila Slobodna Dalmacija, pomorska baza "Jug" biti će skromniji pandan bazi "Sjever" koja se nalazi u Puli, a izgradnja bi trebala početi 2011. godine usprkos jakom protivljenju lokalnih vlasti.

U MORH-u tvrde kako točna lokacija još nije izabrana, ali da će se nastojati dogovoriti s lokalnim stanovništvom. "Baš kao što je kazao ministar Vukelić, ići će se na dogovor s lokalnim vlastima i stanovništvom. No, potreba za južnom lukom postoji i ona mora biti negdje na prostoru jugoistočno od Pelješca", rekao je Goran Grošinić, glasnogovornik MORH-a.

Prema Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga u toj bazi bi se trebali graditi "objekti i infrastruktura za potrebe Obalne straže, smještaja satnije mornaričkog pješaštva i za potrebe prihvata ojačanja snaga angažiranih na protupožarnim aktivnostima".

Pretpostavlja se da bi baza mogla koštati oko 50 milijuna eura, a za sada nije poznato da li bi je u budućnosti koristile i združene snage NATO-a.

S druge strane, dubrovačko-neretvanski dožupan Ivo Karamatić ističe kako zbog turističkih potencijala županije neće pristati na gradnju takve baze: "Svi u Županiji složni smo da ni jedna lokacija u regiji nije dobra za bazu, a najmanje ove dvije, koje su pogodne za turizam, a za koje je MORH naručio studije izvodljivosti. Uputili smo stoga dopis ministru i zatražili da primi našu delegaciju".

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika