27.03.2008. / 15:30

Autor: Nina Tomljanović, Katarina Zorić

HRVATSKI SABOR

Lesar traži interpelaciju, Šuker odbacuje odgovornost

Lesarove najave o pokretanju interpelacije kojom će tražiti odgovornost ministra financija, Šuker je danas nazvao politikantstvom. "Interpelacija je politikanstvo, obična bedastoća", odgovorio je Šuker nakon sjednice Vlade na novinarski upit

Na konferenciji za novinare, HNS-ovac Dragutin Lesar je izvijestio da će podnijeti interpelaciju jer mu ministar financija Ivan Šuker nije odgovorio na postavljeno pitanje: "Koji državni dužnosnici i službenici koriste službene kreditne kartice i koliko su lani potrošili na njih?"

Lesar tvrdi da je danas istekao rok u kojem mu je Šuker bio dužan odgovoriti na pitanje koje mu je postavio.

Početkom tjedna Lesaru je Ministarstvo financija poslalo pisani odgovor u kojem je navedeno isključivo da je Odluka o korištenju službenih automobila i kreditnih kartica donesena još 2000. godine, za vlade u kojoj je sudjelovao i HNS, te da od tada nije mijenjana. U odgovoru koji potpisuje ministar financija Šuker, poziva se i na državne revizije, koja nije utvrdila nepravilnosti vezane uz korištenje službenih kartica.

Lesar ističe kako od ministra nije tražio da ga izvijesti o nalazima revizije, nego da mu imenom i prezimenom navede dužnosnike i službenike koji su koristili kartice, te da mu kaže koliko su na taj način potrošili. "Šuker ili namjerno taji korisnike poslovnih kreditnih kartica i podatke koliko se u 2007. 'ispeglalo' na teret poreznih obveznika, ili to stvarno ne zna. I jedno i drugo podjednako je sramno za njega i za Vladu", kazao je HNS-ov zastupnik Dragutin Lesar.

Na konferenciji za novinare je podsjetio na aferu u kojoj je potpredsjednica švedske vlade na službenu karticu kupila čokoladu, paketić pelena i cigarete, zbog čega je morala podnijeti ostavku, premda je novac naknadno vratila na račun. "U Hrvatskoj se, pak, zastupniku u parlamentu uskraćuju podaci o korištenju kreditnih kartica državnih dužnosnika i službenika, a o ostavkama nitko ni ne razmišlja", dodaje Lesar.

Na to da ni vlada 2000. godine nije objavila odluku o karticama, Lesar je rekao da to nisu radile ni vlade prije nje."Sram ih bilo sve, pa i onu u kojoj je sudjelovao HNS", kaže Lesar te dodaje kako to nije opravdanje zašto odluku nije objavila Sanaderova vlada u prošlom mandatu.

"Vlada je morala nekoliko navrata promijeniti tu odluku, svaki put kada je mijenjan ustroj vlasti", upozorava Lesar te podsjeća da zamjenici ministara kao takvi više ne postoje, a župani, kao ni mnogi drugi, više nemaju status državnih dužnosnika.

Šuker: Lesarove najava je politikanstvoLesarove najave o pokretanju interpelacije kojom će tražiti odgovornost ministra financija, Šuker je danas nazvao politikantstvom. "Interpelacija je politikanstvo, obična bedastoća", odgovorio je Šuker nakon sjednice Vlade na novinarski upit.

"Lesar je prvo govorio da ne postoji odluka vlade, a ispostavilo se da postoji, pa da je odluka trebala biti objavljena u Narodnim novinama, a nije trebala", pojasnio je Šuker. Podsjetio je da je Lesara još na početku saborske sjednice, tijekom aktualnog prijepodneva, izvijestio koliko je lani potrošio koristeći službenu karticu, i to isključivo za podmirenje troškova smještaja za vrijeme službenih putovanja.

"Svaki drugi proračunski korisnik ima odgovornost za trošenje proračunskih sredstava po Zakonu o proračunu, pa neka Lesar zatraži od ostalih ministara takve podatke, jer Ministarstvo financija nije računovodstvo. Ministarstva su odgovorna za svoje troškove i njih treba pitati", rekao je Šuker napomenuvši da je državna revizija obavila reviziju poslovanja ministarstava te da nije imala nikakve primjedbe na njihove troškove.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika