28.03.2008. / 12:14

Autor: Katarina Zorić

SRBIJA

Najava tužbe protiv Carle del Ponte

"Nećemo dozvoliti Carli del Ponte da se bogati preko kostiju ubijenih Srba", rekao je Spasić dodavši da je riječ o kaznenom djelu koje je ona kao glavna tužiteljica bila dužna sankcionirati

Predsednik Udruženja obitelji nestalih Srba s Kosova Simo Spasić najavio tužbu protiv Carle del Ponte za "prikrivanje zločina", javlja B92.

Spasić je rekao kako ovih dana očekuje da iz Italije dobije knjigu bivše glavne tužiteljice Haškog tribunala "Lov, ja i zločinci" u kojoj je ona prvi put otkrila istinu da su kosovski Albanci prije likvidacije Srbima i pripadnicima drugih naroda vadili vitalne organe i njima trgovali.

"Nećemo dozvoliti Carli del Ponte da se bogati preko kostiju ubijenih Srba", rekao je Spasić dodavši da je riječ o kaznenom djelu koje je ona kao glavna tužiteljica bila dužna sankcionirati.

Kazao je da su se obitelji nestalih i otetih Srba na Kosovu i Metohiji dva puta susreli s Carlom del Ponte- jednom u Beogradu u kabinetu tadašnjeg ministra vanjskih poslova Gorana Svilanovića i 2004. godine u Hagu.

Spasić je kazao da su na sastanku kod Svilanovića prisutni bili tadašnja portparloka Florens Artman, Anton Nikiforov i šef istražnih jedinica tribunala Finac Mati Ratkinen.

"Oba puta smo iznosili dokaze s tim što su oni prvi put samo snimali i zapisivali sve što smo govorili", rekao je Spasić i dodao da ih je tijekom drugog susreta u Hagu Carla del Ponteova dočekala riječima "svi vaši najmiliji su ubijeni, i na sjeveru Albanije, i u logorima Likovac i Lapušnik".

"Kada smo je upitali zašto se štite vođe OVK koji kriju tijela naše rodbine, haška tužiteljica je odgovorila kako ima vremena i kako će i oni doći na red", dodao je Spasić.

On je Carlu obavijestio i o tome da ga je 2003. godine telefonom nazvao muški glas i ispričao mu što sve Albanci rade Srbima prije nego što ih likvidiraju.

Carla Del Ponte je navela da su istražitelji Tribunala i funkcioneri UNMIK-a dobili informacije da su u ljeto 1999. kosovski Albanci kamionima prebacili preko granice na sjever Albanije više od 300 otetih osoba, čiji su organi kasnije prodani.


Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika