28.03.2008. / 15:26

Autor: Igor Ćutuk

MARKOV TRG

Sabor odobrio slanje vonika na Golansku visoravan

Sabor je dvotrećinskom većinom odobrio slanje vojnika na Golansku visoravan, a donio je i četiri zakona kojima domaće zakonodavstvo usklađuje s europskom pravnom stečevinom

Sabor je danas odobrio slanje devedeset pet pripadnika hrvatskih oružanih snaga u mirovnu misiju Ujedinjenih naroda na Golanskoj visoravni, gdje će nadzirati područje razdvajanja između Izraela i Sirije.

U UN-ovu misiju umjerenog rizika u lipnju ove godine bit će poslano 95 pripadnika lake pješačke satnije HV-a, koji će zamijeniti slovačke snage u sklopu austrijske bojne.

Za odluku o slanju hrvatskih vojnika na Golansku visoravan glasovala su 104 zastupnika, čime je osigurana dvotrećinska većina potrebna da bi parlament poslao hrvatsku vojsku izvan granica zemlje.

Sabor je donio i četiri zakona kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije.

Izmjenama Zakona o Fondu hrvatskih branitelja tako se onemogućava da imovina Fonda bude predmet zaloga, ovrhe ili stečajne mase, a time bi se, smatraju u vladajućoj koaliciji, branitelji trebali zaštititi od torbara.

Izjednačena su i prava za odlazak u starosnu mirovinu i prijevremenu mirovinu za žene i muškarce u vojsci i policiji, pa će i jedni i drugi ubuduće u starosnu mirovinu odlaziti sa 65 godina života i 15 godina staža, a u prijevremenu sa 60 godina života i 35 godina staža.

Pojačan je unutarnji nadzor u zbirkama osobnih podataka, a sa smjernicama Europske unije usklađene su i izmjene Zakona o obveznim odnosima, vezano uz područja zaštitu potrošača i zdravlja, bankovna jamstva i garancije te turističke ponude.

Izmijenjen je i Zakon o zaštiti osobnih podataka, čime je omogućeno uvođenje identifikacijskog broja građana koji će se utvrđivati slučajnim odabirom i iz njega neće biti moguće iščitati osobne podatke poput datuma rođenja, što se može vidjeti iz sadašnjeg JMBG-a.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika