03.04.2008. / 15:11

Autor: Katarina Zorić

SRBIJA

Mladež komunističkih stranaka sprema prosvjede protiv Busha i NATO-a

Kako je priopćeno, nakon Zagreba mladež komunističkih partija trebala bi otputovati u Bukurešt i tamo se pridružiti prosvjednicima protiv NATO-a u tom gradu

Mladež komunističkih stranaka nekoliko europskih zemalja sutra će održati prosvjed u Beogradu protiv američkog predsjednika Georgea Busha i NATO-a, a potom će se pridružiti i prosvjednicima u Zagrebu i Bukureštu, priopćila je danas Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ), stranka koja ne sudjeluje na parlamentarnim izborima niti ima utjecaja u Srbiji.

Na beogradskom prosvjedu okupit će se predstavnici komunističkih partija Grčke, Cipra, Turske, Portugala, Italije i drugih europskih zemalja, a nakon prosvjeda sudionici bi se u večernjim satima autobusima trebali uputiti u Zagreb, gdje će se pridružiti prosvjedu zbog posjeta američkog predsjednika Hrvatskoj.

Kako je priopćeno, nakon Zagreba mladež komunističkih partija trebala bi otputovati u Bukurešt i tamo se pridružiti prosvjednicima protiv NATO-a u tom gradu.

Prosvjedni skup u Beogradu trebao se održati ispred zgrade Veleposlanstva SAD-a, ali to nije dopustila srbijanska vlada te će se, kako je priopćeno, on održati na beogradskom trgu Slavija.

NKPJ je, kako se predstavlja, trenutno jedina lijeva partija u Srbiji koja "organizirano pruža otpor i organizira borbu protiv buržoaske diktature koja je zavedena 5. listopada 2000. godine paljenjem zgrade Savezne Skupštine i Radio-televizije Srbije", dan kad je nakon masovnih prosvjeda u Beogradu srušen s vlasti Slobodan Milošević.

Ta stranka, osnovana 1990. godine, koja tvrdi da ima 17 tisuća članova, poziva se na Marxa, Engelsa, Lenjina i Staljina, a protivi se titoizmu unatoč tome što ima stajalište da je bivša SFRJ bila socijalistička zemlja do 1990. godine te ima za cilj ponovno ujedinjenje zemalja nekadašnje SFRJ.

Na nedavnim predsjedničkim izborima u Srbiji ta je stranka poduprla radikala Tomislava Nikolića, s obrazloženjem da u potpunosti podržava njegovo stajalište da Srbija nipošto ne treba ući u "agresivni blok" NATO, koji je "sijamski blizanac" Europske unije.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika