12.04.2008. / 17:41

Autor: Katarina Zorić

SINDIKALNI PROSVJED

Mesić i Sanader o prosvjedu

Predsjednik je ocijenio kako prosvjedima sindikat izražava svoju volju i da su oni jednako legalni i legitimni kao i manifestacije u kojima se pruža potpora

Predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavio je danas u Sisku da sindikalne središnjice koje su organizirale današnji radnički prosvjed u Zagrebu u Vladi imaju otvorena vrata te da Vlada nije odgovorna za rast cijena.

"Vlada razvija socijalni dijalog i nastavit će razgovarati sa sindikatima o njihovim zahtjevima. Sve ono što će oni danas iznijeti na Jelačićevom placu, bit će ono što ćemo mi u Vladi raditi idućih tjedana i mjeseci; prvo je zakon o minimalnoj plaći, nastojat će se utvrditi što je još moguće učiniti kada je riječ o cijenama, te će se ponovno održati sastanak Vladinog Povjerenstva koje prati cijene i predložit će što se može poboljšati", rekao je Sanader, koji danas nazoči Izbornoj skupštini Županijske organizacije HDZ-a Sisačko-moslavačke županije.

"Vlada će se u suradnji sa sindikatima pozabaviti radom na crno, sivom ekonomijom. Isplata plaća na ruke grijeh je protiv radnika i države, jer takvi poslodavci ne plaćaju dadžbine državi", rekao je naglasivši "da je to i grijeh protiv konkurencije, čime se u neravnopravan položaj dovode poslodavci koji uredno plaćaju svoje obaveze prema državi i radnicima".

"Ima još puno toga što moramo ispraviti", naglasio je Sanader, koji je napomenuo "da je on pobornik socijalnog dijaloga i partnerstva", te "da Vlada, zajedno sa sindikatima i poslodavcima, socijalnim partnerima, nastavlja raditi na dobrobit hrvatskih građana i radnika".

Prosvjedi sindikata na zagrebačkome glavnom trgu dokaz su da živimo u demokratskom društvu, način komunikacije s vlašću koja treba uzeti u obzir ono što se traži u zahtjevima i pokušati naći konsenzus koji bi zadovoljio sve strane, rekao je danas u Smiljanu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Mesić je to rekao novinarima odgovarajući na pitanja o dnevno-političkim temama nakon što je zajedno s predstavnicima diplomatskog zbora u Zagrebu obišao Plitvička jezera i Memorijalni centar Nikole Tesle u njegovu rodnom selu pokraj Gospića.

Predsjednik je ocijenio kako prosvjedima sindikat izražava svoju volju i da su oni jednako legalni i legitimni kao i manifestacije u kojima se pruža potpora.

"Demonstracija nema u diktaturama, u sredinama gdje nema demokracije. Ovo je, dakle, samo dokaz da živimo u demokratskom društvu", rekao je Mesić dodajući kako smatra dobrim to što političari ne sudjeluju u prosvjedu i kako se slaže da se politika ne treba koristiti događajima u kojima sindikati brane svoje staleške interese.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika