21.04.2008. / 16:18

Autor: Tanja Molvarec

PREDSJEDNIK RUSIJE

Putin dobio nagradu Ludviga Nobela

Nagrada je osnovana 1888.g., sedam godina nakon Ludvigove smrti, a osnivač je bila Ruska carska udruga za tehnologiju

Predsjednik Putin ponosni je vlasnik nagrade Ludviga Nobela koju "zaslužnim pojednincima" dodjeljuju ruski poslovni ljudi i umjetnici.

Putin je nagradu zaslužio jer je "za vrijeme njegova prethodnika Borisa Jeljcina u zemlji vladao kaos i bezakonje kojemu je netko trebao stati na kraj, preuzeti za takvo stanje odgovornost te prekinuti pljačke i ubojstva, a to je osam godina radio Vladimir Putin", stoji u službenom objašnjenju.

Predsjednik Izbornog povjerenstva Nagrade Ludviga Nobela, Jevgenij Lukoškov rekao je da je Putinu bilo jako drago kada je čuo za nagradu ali nije uspio doći na svečanu dodjelu.

55-godišnji ruski predsjednik koji će uskoro napustiti svoju funkciju, nositelj je još jedne laskave titule. Proglašen je, naime i najpopularnijim ruskim političarem.

Ludvig Nobel, stariji brat poznatijeg Alfreda Nobela stekao je u 19. stoljeću veliki imetak zahvaljujući proizvodnji eksploziva i eksploataciji izvora nafte. Za njega se pretpostavlja da je izumio tanker.

Nagrada je osnovana 1888.g., sedam godina nakon njegove smrti, a osnivač je bila Ruska carska udruga za tehnologiju. Neko povjesničari tvrde da je bratov potez inspirirao Alfreda da i sam utemelji u svijetu prestižnu Nobelovu nagradu koja se dodjeljuje za fiziku, kemiju, medicinu i književnost.

Ludvogova nagrada nije, poput primjerice Nobelove nagrade za mir, popraćena velikom svotom novaca pa se dobitnici moraju zadovoljiti priznanjem da su se osobno angažirali na prosperitetu Rusije.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika