22.04.2008. / 18:49

Autor: Katarina Zorić

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Mario Tomiša izlaže u rodnoj Koprivnici

Fotografije New Yorka s nizom prepoznatljivih urbanih motiva po prvi put Marija Tomišu predstavljaju kao umjetničkog fotografa visokih estetskih dometa. Vidljiv je njegov postmodernistički pristup fotografiji kojom dominiraju raster i ritmovi grada, filmski citati i motivi već viđeni u filmovima čija se radnja odvija na ulicama New Yorka

Poznati koprivnički fotograf Mario Tomiš predstavio je javnosti svoje crno-bijele fotografije koje prikazuju New York. Fotografije su nastale za vrijeme autorovih posjeta New Yorku 1997. i 2007. godine. Ciklus se može opisati kao "pogled izvana" prije i poslije 11. rujna 2001.

Zanimljivo je da se Tomiša ustručava sam sebe nazvati fotografom, iako je medij fotografije dio njegove profesionalne svakodnevice, kako formalnim školovanjem, tako i profesionalnim bavljenjem fotografijom kao sporednim medijem potpore u kontekstu bavljenja komunikacijom, oblikovanja u reklami, industrijskom i Web dizajnu.

Fotografije New Yorka s nizom prepoznatljivih urbanih motiva po prvi put Marija Tomišu predstavljaju kao umjetničkog fotografa visokih estetskih dometa. Vidljiv je njegov postmodernistički pristup fotografiji kojom dominiraju raster i ritmovi grada, filmski citati i motivi već viđeni u filmovima čija se radnja odvija na ulicama New Yorka.

Samostalnom izložbom u Galeriji Koprivnica Mario Tomiša se po prvi put predstavlja s 22 fotografije velikog formata koje čine cjelinu i pričaju krajnje osobnu priču o doživljaju američkog sna, ne očekujući ništa više do priznanja generacije koja je odrastala na tinejdžerskom snu o odlasku u NY.

Mario Tomiša rođen je 1972. godine u Koprivnici. Na Grafičkom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1996. godine. Magistrirao je 2007. godine na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, smjer Multimedijski sustavi. Od 1996. do 2006. godine radio je u Marketingu i Korporativnim komunikacijama Podravke. Od rujna 2006. godine je zaposlen kao kreativni direktor koprivničke tvrtke Skin29.

Autor je niza stručnih radova iz područja multimedija, interneta, prividne stvarnosti, web dizajna, dizajna i korporativnog identiteta, te jednog znanstvenog rada. Sudjelovao je na jednoj samostalnoj i nekoliko skupnih izložbi. Mario Tomiša dobitnik je tridesetak hrvatskih i inozemnih za nagrada grafički i web dizajn. Član je Mense i Hrvatskog dizajnerskog društva.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika