25.04.2008. / 08:57

Autor: Katarina Zorić

IZBORI U SRBIJI

Radikali imaju blagu prednost

Predizborna kampanja u Srbiji je žestoka, a sukobi su najjači oko pitanja Kosova i Europske unije, ali i oko ekonomskih aranžmana s Rusijom

Manje od dva tjedna uoči izbora u Srbiji, odnos snaga na srbijanskoj političkoj sceni neće se izmijeniti, pokazuju to rezultati istraživanja.

Na jednoj strani su gotovo izjednačene Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja i koalicija koju okuplja Demokratska stranka srbijanskog predsjednika Borisa Tadića. Po posljednjem istraživanju Centra za slobodne izbore i demokraciju radikali u odnosu na demokrate - Tadića, Sandžačku demokratsku partijuRasima Ljajića, G17 Plus Mlađana Dinkića i Ligu socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka - imaju blagu prednost od oko 150 tisuća glasova, odnosno 36 prema 35 posto glasova.

Slijede koalicija Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice i Nove Srbije Velimira Ilića s oko 12 posto podrške, Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića s oko osam posto, Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića, koja je u koaliciji s Partijom ujedinjenih umirovljenika i Strankom srpskog jedinstva s podrškom oko sedam posto te stranke manjina koje bi mogle računati na tri posto.

U predizbornoj kampanji Šešeljev zamjenik Tomislav Nikolić jasno se očitovao da će nakon izbora o formiranju nove vlade razgovarati s Vojislavom Koštunicom, ne isključujući ni mogućnost da Koštunica ponovno bude premijer. Te nakane potvrdio je i Koštuničin koalicijski partner Velimir Ilić, ali su obojica odbacila tvrdnje Tadićevih demokrata da je o tome već sklopljen konačni dogovor između Šešelja i Koštunice.

Pretvoreno u zastupničke mandate, SRS bi u novom sazivu parlamenta, pokazuje CeSID-ovo istraživanje, imala 88 mandata, lista predvođena DS-om imala bi 85 zastupnika, zatim DSS-NS 30, LDP 20, SPS 17, dok bi zastupnici iz redova nacionalnih manjina osvojili 10 mjesta u parlamentu.

Za formiranje većine u parlamentu i nove vlade potrebno je 126 zastupnika, te je pitanje - ako SRS i koalicija DSS i NS zaista uđu u postizbornu koaliciju - kome će se prikloniti SPS, s obzirom na to da su DS i LDP, a gotovo sigurno i manjine unaprijed isključili svaku mogućnost postizbornog saveza s radikalima. Ako se radikalima priklone, uz DSS i socijalisti, ta bi koalicija imala 132 mandata, dok pred Tadićevim DS-om stoje dvije mogućnosti: da ipak uđe u koaliciju s Koštunicom i Ilićem, te SPS-om, ili da se u širokoj koaliciji nađu G17 plus, SDP Rasima Ljajića, SPO, SPS, LDP i stranke nacionalnih manjina. U oba slučaja te bi koalicije mogle računati na 132 mandata.

Predizborna kampanja u Srbiji je žestoka, a sukobi su najjači oko pitanja Kosova i Europske unije, ali i oko ekonomskih aranžmana s Rusijom. Građani su, kako je vidljivo iz srbijanskih medija, već umorni od predizborne kampanje u kojoj osim svađa slušaju silna obećanja boljeg života, gradnje mostova i vrtića, investicija i radnih mjesta.

Vrlo neizvjesni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji održavaju se 11. svibnja, a predizborna kampanja završava 8. svibnja u ponoć.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika