25.04.2008. / 14:18

Autor: Petra Horvat

Afganistan

Otkriveni najstariji crteži slikani uljem

Najstariji crteži uljem pronađeni su u pećinama Bamiyana, poznatog po veličanstvenim kipovima Bude koje su 2001. godine srušili talibani

U stijenama doline Bamiyana, sjeverozapadno od afganistanske prijestolnice Kabul, pronađene su zidne freske iz 7. stoljeća naše ere za koje se smatra da su najstarije slike nastale u tehnici ulja. Boje su i danas sjajne, a crteži prikazuju mitološka bića, ljude, žiotinje i na tisuće kipova Bude.

Umjetnici iz Bamiyana su kao vezivo koristili razne organske supstance poput smole, biljnog ulja i životinjskih proteina. Znasnstvenici s Konzervatorskog instituta Getty u Los Angelesu uspjeli su uz pomoć posebnih tehnika dokazati da su pronađeni crteži zaista slikani uljem.

Yoko Taniguchi, stručnjakinja iz Japanskog instituta za kulturna dobra rekla je da "...različita ulja korištena za slikanje na zidovima špilja zahtijevaju tako razrađenu tehniku da sam vjerovala kako se nalazim pred slikom talijanskog majstora iz 14. ili 15. stoljeća" .

Europski stručnjaci su iznenađeni otkrićem jer se do sada vjerovalo kako je tehnika slikanja uljem nastala u Europi, a tvorcem tehnike smatrao se Flamanac Jan van Eyck, slikar koji je u 15. stoljeću otkrio lak za stabilizaciju boje.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika