29.04.2008. / 19:09

Autor: Katarina Zorić

LUXEMBOURG

Srbija potpisala SSP s EU-om

Povjerenik za proširenje Olli Rehn rekao je da za kandidatski status potrebno pokazati sposobnost da se provodi SSP i postići napredak u ključnim reformama u području pravosuđa, borbe protiv korupcije i jačanju administrativnih kapaciteta

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije i potpredsjednik srbijanske vlade Božidar Đelić potpisali su Luxembourgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Iako je sporazum potpisan danas, počet će se primjenjivati tek kada Beograd bude u potpunosti surađivao s Haškim sudom.

Potpisivanju je nazočio i srbijanski predsjednik Boris Tadić koji je izjavio da će Srbija do kraja ove godine nastojati dobiti status kandidata za članstvo u Uniji. "Možda to u ovom trenutku izgleda nemoguće, ali prije nekoliko dana nemogućim je izgledalo i ovo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Tadić.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn rekao je da za kandidatski status potrebno pokazati sposobnost da se provodi SSP i postići napredak u ključnim reformama u području pravosuđa, borbe protiv korupcije i jačanju administrativnih kapaciteta.

Uz SSP potpisan je i privremeni sporazum, kao prateći dokument, koji obuhvaća najvažnije dijelove SSP-a, ali će njegova puna primjena ovisiti o odluci Vijeća EU-a da Srbija u potpunosti surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu. Ratifikacija SSP-a počet će kadaVijeće EU-a ocijeni da postoji puna suradnja.

Na pitanje da komentira neslaganje unutar Srbije oko samog potpisivanja SSP-a, Tadić je rekao da su prije nekoliko mjeseci svi ministri u koalicijskoj vladi glasovali za parafiranje SSP-a i ovlastili potpredsjednika Đelića da ga potpiše, a da je u međuvremenu Demokratska stranka Srbije premijera Vojislava Koštunice promijenila mišljenje.

Koštuničina stranka objavila je da će nova vlada i parlament nakon izbora 11. svibnja poništiti današnji potpis, jer se njime "implicitno priznaje neovisnost Kosova".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika