30.04.2008. / 08:24

Autor: Katarina Zorić

SLOBODA MEDIJA

Hrvatska na 78. mjestu

Hrvatska je uvrštena na 78. mjesto u svijetu, zajedno s Indijom i Botsvanom, u kategoriji zemalja s djelomice slobodnim medijima i 36 bodova

Sloboda medija u svijetu zabilježila je opadanje u 2007. godini,a novinari se bore radeći u sve neprijateljskijoj okolini u gotovo svim regijama svijeta, navodi se u godišnjem izvješću koje američke nevladine udruge Freedom House.

Hrvatska je, prema tom izvješću, uvrštena na 78. mjesto u svijetu, zajedno s Indijom i Botsvanom, u kategoriji zemalja s djelomice slobodnim medijima i 36 bodova. Godinu dana ranije, Hrvatska je u izvješću Freedom Housea bila na 80. mjestu s jednim bodom više - 37.

Na prvom mjestu liste Freedom Housea je Finska s 9 bodova, potom slijede Island, Danska, Norveška, Belgija, Švedska i druge zemlje EU, te SAD i Kanada.

Opadanjem medijskih sloboda, koje se jednako bilježi u autoritarnim režimima i u uređenim demokracijama, negativni trend nastavlja se već šestu godinu, ističe Freedom House.

Izvješće se objavljuje godišnje uoči Svjetskog dana slobode medija 3. svibnja, a procjenjuje stupanj slobode tiskanih, elektronskih medija i Interneta u svakoj zemlji na svijetu. Ocjene za 2008. temelje se na procjenama zakonskog, političkog i ekonomskog okruženja u kojem su novinari radili u 2007. godini.

"Poboljšanja u malom broju zemalja daleko su nadmašena stalnim, neumornim napadima na neovisne medije", izjavila je Karin Deutsch Karlekar iz Freedom Huosea.

Kao zemlje s najgorim stanjam slobode medija izdvojene su Mianmar (bivša Burma), Kuba, Libija, Sjeverna Koreja, Turkmenistan i Eritreja.

Vezane vijesti

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Dvadesetdvoje novinara iz devet europskih zemalja i Hrvatske danas je u organizaciji svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF počelo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika