05.05.2008. / 15:32

Autor: Tanja Molvarec

VLADA NAMIJENILA

Strancima više od osam tisuća radnih dozvola

Prema riječima Kristine Alerić, voditeljice Odjela posredovanja i aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, najviše radnih dozvola strancima, čak 3.360, odobreno je u sektoru graditeljstva

Unatoč velikom broju nezaposlenih, Hrvatska se suočava s nedostatkom radne snage pa je Vlada odlučila za ovu godinu osigurati više od 8.397 radnih dozvola za strance. Hrvatskoj manjka radne snage uglavnom u područjima graditeljstva, brodogradnje te u turizmu i ugostiteljstvu, piše Vjesnik.

Ove je godine odobreno 5.897 radnih dozvola za novo zapošljavanje, dok će se 2.500 dozvola izdanih lani produžiti. Prema riječima Kristine Alerić, voditeljice Odjela posredovanja i aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, najviše radnih dozvola strancima, čak 3.360, odobreno je u sektoru graditeljstva. Slijedi brodogradnja s 1.700 radnih dozvola te turizam i ugostiteljstvo s 240 dozvola.

Najmanje dozvola za rad je predviđeno za područje kulture, 21 dozvola, te za zdravstvo i informatiku za koje je namijenjeno 25 dozvola. Posao u Hrvatskoj će tako dobiti 54 turističkih animatora, 20 kapetana zrakoplova, sedam specijalista, sedam baletnih umjetnika te tri operna pjevača. Najviše će se zaposliti zidara, njih 1.345 te 1.115 tesara.

No, stvaran broj stranih radnika u Hrvatskoj je daleko veći jer su prema procjenama čak četvrtina radnika na crno u Hrvatskoj strani državljani.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika