05.05.2008. / 15:36

Autor: Katarina Zorić

SOCIJALNO PARTNERSTVO

Vlada će odrediti minimalac?

Sanader je istaknuo kako ne bi bilo dobro da se u Hrvatskoj uvede praksa po kojoj Vlada mora arbitrirati između sindikata i poslodavaca, kao što bi se moglo dogoditi po pitanju minimalne plaće, ako se sindikati i poslodavci ne dogovore do 15. svibnja

"Socijalno partnerstvo nije moda nego nužnost za jačanje konkurentnosti i gospodarske pozicije Hrvatske, a unutar njega posebno treba jačati bipartitne odnose poslodavaca i sindikata", ocijenio je danas premijer Ivo Sanader na skupu održanom u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Uz čelne ljude hrvatskoga gospodarstva, skupu su nazočili i sindikalni čelnici te gotovo svi članovi Vlade. Razgovarali su kako povećati konkurentnost i poboljšati radno-socijalne odnose te kako smanjiti porezna opterećenja i kakvu politiku plaća voditi.

Sanader je istaknuo kako ne bi bilo dobro da se u Hrvatskoj uvede praksa po kojoj Vlada mora arbitrirati između sindikata i poslodavaca, kao što bi se moglo dogoditi po pitanju minimalne plaće, ako se sindikati i poslodavci ne dogovore do 15. svibnja.

"Najbolje bi bilo kad bi se poslodavci o tom i drugim pitanjima mogli bipartitno dogovoriti. Ako to ne ide Vlada bi mogla prihvatiti inicijativu sindikata da u slučajevima nepostizanja dogovora s poslodavcima u roku devet mjeseci razriješi situaciju svojom odlukom", rekao je Sanader. Pozvao je HUP i sindikate da pitanja iz radnih odnosa pokušaju rješavati granskim kolektivnim ugovorima.

Naglasivši opredjeljenje Vlade za nastavak politike očuvanja makroekonomske stabilnosti, Sanader je rekao kako Vlada podržava obranu čvrstog tečaja kune te da izvoznicima treba pomoći na drugi način.

Ovo je bio drugi sastanak na temu hrvatskoga gospodarstva u samo dva tjedna, a najavljeno je da će se održati još jedan sastanak svih socijalnih partnera.

Kuštrak o poslovnoj klimiPredsjednik HUP-a Damir Kuštrak istaknuo je da je osam posto svih zaposlenih u Hrvatskoj zaposleno na određeno vrijeme, a većina se prilikom prvog zapošljavanja, zapošljava na određeno. "To je očito rezultat nesigurnosti koja vlada u poslovnoj klimi, u kojoj se poslodavci ne usuđuju zapošljavati na neodređeno", rekao je Kuštrak.

Ocijenio je da je aktualni regulatorni model u Hrvatskoj dobar te da ga eventualno treba poboljšati nekim provedbenim mjerama, primjerice osigurati da se ne izbjegava zakonska obveza da nakon tri godine radnik mora biti primljen na neodređeno.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika